StoryEditorOCM
RegionalTEŠKI OBLACI

Sprema se nevrijeme, pogledajte kako večeras izgleda nebo u mjestu blizu slovenske granice

Piše I. Marković
3. kolovoza 2023. - 21:57

Oluja se sprema, noćas spavanja nema. Tako večeras pjevaju Gorani u Gorskom Kotaru, u mjestu Gerovo 30 - tak kilometara udaljenom od Delnica. Slike ‘teških oblaka‘ iz Gerova nam je poslala Solinjanka Ivona Boban, koja svoje korijene s majčine strane "vuče" iz Gerova.

Kako je ovo Goransko mjesto vrlo blizu granice sa Slovenijom, u kojoj se očekuje veliko nevrijeme, teško je povjerovati da ono neće "dotaknuti" i Gerovo i Gorski Kotar.

image
Privatni album
image
Privatni album
image
Privatni album

DHMZ izdao specijalno upozorenje

Državni hidrometeorološki zavod u četvrtak je objavio posebno priopćenje u kojem upozoravaju na novu "izraženu promjenu vremena" koja će zahvatiti gotovo cijelu zemlju.

- U petak, (4. kolovoza 2023.) preko Hrvatske će se premjestiti plitka ciklona i frontalni poremećaji s kojima će na zagrijanu podlogu doći veća količina vlažnog i hladnijeg zraka. Izražena dolina u polju geopotencijala približava se iz zapadne Europe preko Slovenije prema Hrvatskoj. U prvom dijelu petka naši će krajevi biti na prednjoj strani termobaričke doline. Krajem petka i u noći na subotu (5. kolovoza 2023.) doći će do formiranja visinske ciklone uz stvaranje hladne kaplje. Os doline uz visinsku ciklonu će se tijekom subote premještati preko Hrvatske. Po visini će od petka iznad naših krajeva biti prisutna i mlazna struja, koja će intenzificirati procese u nižim slojevima atmosfere, kažu iz DHMZ-a.

Meteorolozi upozoravaju da se u petak očekuje jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom koje će već u noći i ujutro zahvatiti sjeverni Jadran, a od sredine dana će se postupno proširiti i na veći dio zemlje. Navode i da je velika vjerojatnost grmljavinskog nevremena praćenog jakim i olujnim vjetrom, ponegdje i tučom.

Prognozirane obilne i intenzivne oborine tijekom sljedećih nekoliko dana na području Slovenije, Austrije i Hrvatske bi mogle tijekom sljedećeg vikenda u Hrvatskoj uzrokovati naglo i značajno podizanje vodostaja na gornjem dijelu sliva Save te slivovima njenih pritoka (Kupa, Dobra, Mrežnica, Korana, Sutla, Krapina, itd.), na Muri i na Dravi te slivovima Drave u gornjem dijelu (Bednja, Plitvica, itd.). Hidrološke postaje na navedenim rijekama bi mogle doseći značajne stupnjeve obrane od poplava. To će prvenstveno ovisiti o oborini koja će pasti na pojedinim slivovima te operativnom radu hidroelektrana.

Opožarena područja u Dalmaciji su izrazito osjetljiva na bujične poplave, jer tlo ne može primiti vodu iz oborine te je na ta područja potrebno obratiti dodatnu pozornost osobito tijekom subote, zaključuju iz DHMZ-a. 

 

02. svibanj 2024 09:13