StoryEditorOCM
RegionalPOSLALI IM RIJEČANE

Skandal u splitskoj policiji: Uhićena dva inspektora i jedan ‘interventni‘ zbog sumnje da su ‘pritiskali‘ svjedoke

Piše Vladimir Urukalo/SD
10. veljače 2023. - 15:19

Troje policijskih službenika splitske policije uhićeno je u petak rano ujutro na svom radnom mjestu i to zbog sumnje, kako neslužbeno doznajemo, da su pokušali utjecati na svjedoka u jednom kaznenom predmetu koji se vodi pred splitskim Županijskim sudom!

Akciju nenadanog uhićenja jednog inspektora i njegove kolegice s Odjela za organizirani kriminalitet u splitskoj PU te jednog pripadnika interventne policije vodili su djelatnici PNUSKOK-a iz Rijeke, a nakon što su uhićeni tijekom dana su se provodile pretrage njihovih domova i prostorija te su privedeni na ispitivanje pred USKOK-om.

Naravno, službenih informacija o ovom događaju nema niti na kapaljku, no neslužbeno smo doznali da se u akciju krenulo nakon što je splitska policija zaprimila informacije da su policajci navodno pokušali utjecati na članove obitelji pravomoćno osuđenog ubojice Željka Melvana koji se prije petanestak dana pojavio na splitskom Županijskom sudu kao svjedok u postupku koji se vodi protiv zločinačke organizacije na čelu s Deanom Majstorovićem zvanim Điđi.

image

Dean Majstorović zvani Điđi

Jakov Prkic/Cropix

Sve se to događalo nakon što je Melvan u gotovo trosatnom svjedočenju iznio svoja saznanja, a za sada se, doznajemo, protiv policajaca provode izvidi zbog sumnje u kazneno djelo sprječavanja dokazivanja. Hoće li takva kvalifikacija i ostati i hoće li protiv njih biti podignuta i kaznena prijava za to kazneno djelo tek treba vidjeti.

Podsjetimo, krajem siječnja ove godine pred sudom se, kao iznenadni svjedok USKOK-a pojavio se Željko Melvan koji se trenutno nalazi u Glini na odsluženju 19-godišnje pravomoćne presude za ubojstvo Vedrana Marendića zvanog Sarun. Dan prije njegovog dolaska, zamjenica ravnateljice USKOK-a koja je napisala optužnicu protiv zločinačke organizacije na čelu s Điđijem, sudu je predložila da se sasluša Melvan jer se, kako je rekla, "ta se osoba pismeno javila ovom Uredu kazavši da ima neposredna saznanja o planiranom ubojstvu T.M.-a, a kao organizatora je imenovao Deana Majstorovića".

image

Željko Melvan u sudnici

Duje Klaric/Cropix

Majstoroviću i još šestoricu pripadnika njegove zločinačke organizacije tereti se za čitav nizi kaznenih djela, a jedno od njih je i da su se pod Điđijevim vodstvom udružili od polovine 2019. godine do kraja svibnja 2020. godine radi planiranja ubojstva T. M. (34) zbog duga od 270.000 eura, nastalog, kako tvrdi USKOK, "u sporu zbog prodaje droge". Zbog toga su naizmjence izviđali stanove i kuće koje je T. M. koristio, pratili su kretanje njegovih vozila te opservirali mjesta gdje su parkirana i zbog toga nabavili motocikl i motociklističku kacigu s vizirom.

Kad su utvrdili da T. M., kad dođe iz Njemačke, u zgradi u Ulici Hrvatske mornarice koristi stan i da vozi automobil marke Lamborghini, Majstorović je iznajmio i stan u toj zgradi te je zadužio Šakića da nepoznatu osobu pod nadimkom "Killer", koju je angažirao za ubojstvo, preveze u BiH radi skrivanja i zametanja tragova. No, do ubojstva nije došlo jer je 6. studenoga 2019. godine netko pokušao ubiti Điđija, a T. M. se od 9. studenoga te godine krio u Njemačkoj.

Na suđenju se ispostavilo da je baš Melvan taj "Killer", a osim što je govorio o tome da je bio angažiran za ubojstvo T.M.-a, spomenuo je i da je trebao ubiti još dva muškarca iz splitskog krim-miljea i za to biti plaćen. Nakon što je ubio Saruna, pobjegao je u Njemačku.

- Krajem srpnja 2019. me je Šakić odveza u Frankfurt, u jedan hotel di je nakon tri dana doša Majstorović. Reka mi je tad da ću dobiti još 50 iljada eura ako riješim T.M.-a plus onih 250 iljada za "operaciju Šalom" (navodno organizirana pljačka jednog židovskog trgovca - op.a.) i još 70 iljada eura ako u Splitu ubijem Čubu (Josip Čubelić) i Bekavca (Marko Bekavac). Sve sam to posli reka mojoj ženi. Nabavija mi je, a ja sam platija dvi iljade eura, lažnu putovnicu i vozačku dozvolu na ime Dinko Nikolić. E, al‘ ja sam se onda jedne večeri potuka s Turcima u nekom lokalu i završija sam u policiji di su mi uzeli te papire, pola kutije Marlbora, iljadu eura i kriptirani mobitel koji mi je prije Majstorović da i onda su me pustili na slobodu. Tada, jer mi je provaljen identitet, ja kao Killer nestajem iz priče - ispričao je, među ostalim, Melvan tada sudskom vijeću.

29. travanj 2024 13:31