StoryEditor
RegionalPRVI PUT U LETU

Samostalni letovi kadeta na helikopterima bell-206b3

Piše HRZ/Marinko Karačić
12. ožujka 2020. - 17:56
kadeti na prvom samostalnom letuMorh

Učenici letači dostigli su spremnost i osposobljenost za sigurno samostalno upravljanje i vođenje helikoptera u temeljnim letačkim vještinama

Učenici letači 25. naraštaja koji se školuju za pilote helikoptera završili su u četvrtak, 12. ožujka 2020. izvedbu samostalnih letova na helikopterima BELL-206B3 u 393. eskadrili helikoptera 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Kadeti su izveli samostalne letove helikopterom BELL-206B3 izvodeći vježbe lebdenja i ostale vertikalne režime leta te pomicanja u svim pravcima na niskoletećoj površini, kao i vježbe školskih krugova iznad manevarskih površina aerodroma Zemunik namijenjenih za helikoptere.

Samostalnim letovima prethodili su kontrolni letovi gdje su morali zadovoljiti sve predviđene kriterije prije samostalaca, a svaki njihov manevar u zraku pratili su njihovi nastavnici letenja.

Kadet Domagoj Božan iz Marine kod Trogira kazao je kako je svaki od samostalnih letova davao dodatno samopouzdanje.

- Potpuno sam spreman dočekao samostalno upravljanje BELL-om, svaki trud koji sam uložio sada je bio je nagrađen. Pred nama su sada složenije faze obuke, no uz kvalitetnu i temeljitu pripremu te izvrsne nastavnike letenja sve je dostižno. Uživam u letenju, a moji se snovi polako ostvaruju - poručio je kadet Božan.

Za Luku Arambašića iz Šibenika najvažnije je bilo je sve do sada naučeno pokazati i potvrditi pred nastavnikom letenja:

- Svaka radnja u helikopteru je bila moje djelo i to je ono što daje posebnu energiju i vodi naprijed. Za mene je ovo uistinu snažan poticaj za nastavak školovanja - priznao je kadet Arambašić.

Pred kadetima je nastavak letačke obuke kroz razdjele navigacijskog, osnovnog i naprednog instrumentalnog letenja, noćnog, grupnog i namjenskog letenja kao i letenja noću sa opremom za noćno letenje (“Night Vision Goggles”)

18. lipanj 2021 21:37