StoryEditorOCM
RegionalSVEČANO U VUKŠIĆU

Proslavljen blagdan svete Kate, vjernici su zapjevali vukšićku himnu „ Sveta Kate visoka zvonika, Vukšiću si i ponos i dika „ .

Piše Marko Ledenko-Mane
26. studenog 2021. - 11:00

Svečanim i euharistijskim slavljem u crkvi sv. Kate, 25. studenog , uz sudjelovanje mnoštvo vjernika iz župe i okolnih mjesta, proslavljena je nebeska zaštitnica Vukšića sv. Kata , djevica i mučenica . Misno slavlje predvodio je fra Lazar Perica župnik Bilica u koncelebraciji s domaćinom fra Božom Mandarićem . Za vrijeme slavlja mješoviti crkveni zbor pjevao je liturgijske skladbe na prepoznatljivom tradicijskom napjevu župe sv.Mihovila.

-Danas na blagdan vaše nebeske zaštitnice sv.Katarine zahvalite svome Bogu što možete biti na misi , što je Krist s vama i možete slušati njegovu riječ.Radi našeg spasenja Krist je došao i prihvatimo da je Bog s nama, da nas ljubi. Vjerujem da ste svi ovdje nazočni vjernici odabrali pravi put slijediti Krista. Budite sigurni da vas Bog neće nikada napustiti. Isus kaže „ moja su braća i sestre koja vrše volju božju „. Ako nema vjere , ufanja i ljubavi ostaju nam samo ljudi. Ovo su teški dani u kojima će se mnogi pokolebati , izgubit će vjeru, nadu i ljubav. Neka nam sv.Katarina bude primjer da i mi možemo položiti svoj život za Krista.-kazao je u propovijedi fra Lazar Perica

U Vukšiću se nalazila kapela sv. Kate, spomenik kulture, izgrađena početkom 18. stoljeća. U Domovinskom ratu do temelja je uništena, kada su ukradena oba zvona, a kapela nije obnovljena niti dan danas. Nova crkva sv. Kate izgrađena je 1987.godine u blizini stare crkve sv. Kate, a i ona je do temelja srušena u Domovinskom ratu. Na njezinim temeljima podignuta je nova crkva sa zvonikom 2005. godine.

Na kraju misnog slavlja župnik fra Božo Mandarić zahvalio je fra Lazaru Perici na predivnoj propovijedi , riječima poticaja , ohrabrenja , crkvenom mješovitom zboru, nazočnim vjernicima i svima koji su svojom aktivnošću i doprinosima pomogli na bilo koji način u proslavi svetkovine sv.Kate. Nakon svete mise, prema običaju, vjernici su zajedno ispred crkve zapjevali vukšićku himnu „ Sveta Kate visoka zvonika , Vukšiću si i ponos i dika „ .

18. lipanj 2024 13:17