StoryEditorOCM
Regional‘SUVREMENA ČUDA‘

Pogledajte na što sliči gliser Hitne pomoći kojim se Bračani prevoze u Split. "Brod je u potpunom raspadu!"

Piše Ana Franić
30. rujna 2021. - 11:07

Gradonačelnica Supetra, Ivana Marković na svom Facebook profilu šokirala je novim fotografijama kada je riječ o zdravstvenoj skrbi na otocima.

Objavila je fotografije glisera kojeg je opisala kao "suvremena čuda" hitnog medicinskog prijevoza u 21. stoljeću sa otoka Brača u bolnicu na kopno.

image
Ivana Marković/Facebook

- Gliser je u potpunom raspadu, tehnički neispravan, opasan za posadu, putnike i ostale sudionike prometa, bez lera, navigacije, pa čak i običnih brisača. Sve se raspada. Kada pada kiša vozač gura glavu van kabine da vidi ispred sebe u nadi da neće slučajno udariti u drugi brod.

Danas unesrećenik iz Supetra nije imao čast da se preveze sa ovim suvremenim prijevoznim sredstvom radi nemogućnosti prijevoza te je iz Supetra odvezen na 30 kilometara udaljen brački aerodrom da bi ga se helikopterom prevezlo u Split. To se zove zlatni sat, štednja goriva i resursa!

Jedino što mogu je ponovo pisati i upozoravati da se stvari pokrenu na bolje jer svatko od nas se može naći u situaciji da mu život ovisi o tome kako brzo će doći do bolnice, koja je u našem slučaju na kopnu, uz veliko pitanje hoće li gliser raditi i koliko brzo će stići? Ono što je sigurno da svatko od nas treba imati siguran tretman dostojan čovjeka, istaknula je gradonačelnica Marković.

image
Ivana Marković/Facebook

Naglasila je kako zahtiejvaju ispravan i pristojan gliser za prijevoz bolesnika, medicinskog osoblja i posade te da nadležne inspekcije pregledaju da li plovilo zadovoljava tehničke uvjete.

- Što radi Splitsko-dalmatinska Županija? Nema medicinskog osoblja, nema glisera, nema heliodroma… Ovim putem hvala svima koji brinu i spašavaju unesrećene osobe i u ovim teškim uvjetima daju sve od sebe.

U Hrvatskoj godišnje umre 23.000 ljudi od srčanih i moždanih udara, 300 u prometnim nesrećama i još 2700 bude ozbiljno ozlijeđeno. Medicinski “zlatni sat”, razdoblje od 60 minuta u kojih je potrebno dopremiti osobu u ustanovu koja će ga zbrinuti spašava živote!

Zato nam je neophodna hitna helikopterska medicinska služba i adekvatan prijevoz putnika bilo gliserom ili helikopterom. Pogotovo na otocima koje gube doktore i kilometrima ili miljama udaljenim od bolnica, apelira gradonačelnica Supetra. 

18. travanj 2024 11:59