StoryEditorOCM
RegionalU ZEMUNIKU POČELA LETAČKA OBUKA NA HELIKOPTERIMA BELL-206 B

Piloti izveli prve samostalne letove

Piše HRZ/Marinko Karačić
5. prosinca 2018. - 18:45

U Eskadrili helikoptera (EH) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku u srijedu 5. prosinca 2018. počela je letačka obuka 24. naraštaja učenika-letača na helikopterima BELL-206B.

Letačka obuka obuhvaća temeljno, navigacijsko, temeljno instrumentalno, noćno, grupno, napredno instrumentalno, namjensko i temeljno NVG (NVG, Night Vision Googles) letenje, a obuci je pristupilo pet polaznika koji su prethodno uspješno završili temeljnu obuku na avionu ZLIN-242L.

Prvi današnji letovi bili su informativnog karaktera u kojima kadeti u pratnji nastavnika letenja po prvi puta doživljavaju let iz kabine helikoptera pri čemu se upoznavaju s osnovnim instrumentima, procedurama pokretanja te praćenju rute leta kao i manevara i režima leta.

Voditelj obuke bojnik Rajko Rafael Boban kazao je kako se sa svakim novim obučnim ciklusom događa dodatna “živost” u eskadrili, a pred nastavnicima letenja novi izazov u školovanju još jednog naraštaja vojnih pilota. “Imamo iskusne i iznimno stručne nastavnike letenja koji će na najbolji način prenositi svoja znanja i vještine na kadete. Atmosfera je pozitivna i to je za kadete vrijeme kada su najviše na stajanci i u zraku što svakoga pilota najviše ispunjava i veseli”, istaknuo je bojnik Boban.

Prvi ”samostalac” izveo je kadet Goran Crnički iz Zagreba koji je s nestrpljenjem čekao polijetanje u predviđenu zonu letenja. “ Let je prošao brzo s puno dinamike. Uživao sam”, iznio je prve dojmove Kadet Crnički. Za Mateja Globeka iz Gračaca važna je dobra priprema i koncentracija. “Nastavnici su vrhunski, dobro smo pripremljeni i radujemo se svakom razdjelu, a kako vrijeme bude odmicalo letovi će biti sve zahtjevniji ali i atraktivniji”, istaknuo je kadet Globek. Mirko Kekez iz Šestanovca također je zaljubljenik nebeskih visina, a prvi let u helikopteru bio je iznad svih njegovih očekivanja. “Prekrasno je izgledalo, pogled s visine daje jednu novu dimenziju i sliku, slijedi priprema za novi let i naše prve korake u letačkoj obuci”, kazao je kadet Kekez.

 

 

25. travanj 2024 12:01