StoryEditorOCM
RegionalTURISTIČKI ‘PROMET‘

Pao četverogodišnji rekord: Vir će ove godine imati preko 2.7 milijuna noćenja!

Piše Kažimir Škrbić
20. rujna 2023. - 19:05

S ukupno 2.625.643 noćenja domaćih i stranih gostiju ostvarenih u 2019. godini otok Vir postavio je rekord koji je odolijevao promjenama duge četiri godine (u prvom redu zbog korona krize), ali će se ovogodišnja turistička sezona odsad pamtiti kao nova rekordna. Već do polovice rujna na otoku je ostvareno ukupnih 2.631.787 noćenja, pa je tri i pol mjeseca do kraja godine za oko šest tisuća premašen učinak iz cijele 2019.

U nikad boljem srpnju i kolovozu zabilježeno je gotovo dva milijuna noćenja, no odlična predsezona s oko 480.000 noćenja, te petnaestak dana posezone s više od 200.000 noćenja, konačno su pogurali Vir prema novim rekordnim podacima o kretanju turističkog prometa izraženog noćenjima. Na otoku u ovom trenutku boravi približno 8.600 turista, odnosno 8,37 posto više nego lani u istom periodu, dok je od početka do polovice rujna na otoku ostvaren rast od 23,2 posto dolazaka i 7,18 posto noćenja, također u odnosu na lanjske brojke.

– Osjećali smo kako bi ova sezona mogla biti rekordna. U srpnju i kolovozu imali smo gotovo dva milijuna noćenja, pa je bilo jasno kako ćemo s dobrim rezultatima iz predsezone i posezone brzo nadmašiti rekordnu 2019. Na nama je da nastavimo s radom te da dobrim programima i sadržajima koncepta održivosti, kakve imamo duže vrijeme, što više produžimo turističku sezonu. Obaranje rekorda iz 2019. držim velikim uspjehom, ali i obavezom. Okrenuti smo novim turističkim projektima i dodatnim podizanjem otoka Vira kao izletničke i obiteljske destinacije – kaže direktor virske Turističke zajednice Srđan Liverić.

Dio statistike iz posezone potvrđuje te namjere virskih turističkih profesionalaca, jer je od 1. do 15. rujna zabilježen rast komercijalnog smještaja za 7,72 posto, dok su dolasci u komercijalnom smještaju rasli još više – 16,3 posto. Na razini cijele turističke godine od 1. siječnja do 15. rujna te su brojke rasta komercijalnog smještaja nešto manje, pa noćenja bilježe 4,03 posto rasta, a dolasci 6,12 posto, ali se u slučaju noćenja pomalo približavaju brojci od okruglih milijun komercijalnih noćenja, dok su komercijalni dolasci odavno premašili brojku od 100.000 i čine 64,5 posto od svih dolazaka u Vir.

Najviše ukupnih noćenja na otoku dosad su redom ostvarili Slovenci, Nijemci, Mađari, Česi i Slovaci, dok su u dolascima vodeći Mađari, a slijede ih Nijemci, Slovenci, Slovaci i Česi. Ovih pet nacija ili virskih emitivnih tržišta čini 38,3 posto turističkog prometa u noćenjima te, 56,3 posto u dolascima, a ako im pridodamo domaće goste, onda govorimo o turistima koji ostvaruju gotovo 90 posto od cjelokupnog turističkog prometa.

U slučaju prvih 15 dana rujna, najviše su noćenja imali Slovenci, Nijemci, Mađari, Česi, Slovaci, ali i Austrijanci, dok su Nijemci, Mađari i Česi izrazito dominirali dolascima.

01. svibanj 2024 22:53