StoryEditorOCM
RegionalPAZITE SAD:

Ovo je najveća Ultra do sada, dolazi 60 VIP zrakoplova, neki su naručili i Brut Rose od 45 tisuća eura! Idemo?

Piše MOZAIK SD
1. srpnja 2023. - 17:40

Joe Bašić, alfa i omega hrvatske Ultre, ovih je dana možda i najtraženija osoba u Hrvatskoj. Telefon mu konstantno zvoni, svi nešto traže, nude, a on sa svima strpljivo. Njegovi nam suradnici kažu da je ove godine za Ultru angažirano ukupno oko 3000 osoba, od skelara, scenografa, nosača, djelatnica u kuhinji koje spremaju svu silu obroka za radnike, do šankera, konobara i stotina drugih.

– Ove godine imamo jaču prodaju nego prošle godine. Sjećate se, prije dvije godine imali smo koronu i nismo imali festival, prošle godine bio je naš povratak. No prošle godine nismo imali Azijce i Australce, a sada su se svi oni vratili, tako da je prodaja itekako dobra. Jako smo zadovoljni – kaže nam Joe, navodeći da je ove godine izrazita potražnja za VIP-om, posebice za V-VIP-om, dakle prostorom za najbogatije koji će platiti vrtoglave iznose samo da dođu na Ultru sa svojom svitom.

image
Paun Paunović/Cropix

– Sjećamo se iz prošlih godina raznih dogodovština, poput bogatog kineskog biznismena koji je doveo svitu od 200 gostiju, naručili su 50 boca Don Perignona. A sada imamo jednog jako imućnog gosta, koji su od nas zahtijevali da im naručimo Armand de Brignac Brut Rose, vina čija je prodajna cijena oko 45 tisuća eura po boci. Oni će biti usidreni na jahti na kojoj imaju i helikopter, te su čak pitali mogu li se tim helikopterom spustiti negdje blizu stadiona, ali, nažalost, to im nismo mogli omogućiti – kaže nam Joe, navodeći da će u V-VIP prostoru ove godine biti i pet milijardera.

Na ovom linku pogledajte opsežne radove i podizanje golemog stagea: 

VELIKA FOTOGALERIJA Opsežni radovi na Parku mladeži, stotine radnika dižu ogromni ‘stage‘. Ima i jedna bitna promjena

– Oni su nam već poslali listu onoga što žele piti i jesti, mi ćemo im to sve osigurati. U zraku nam je još jedna jako važna osoba koja želi doći na Ultru, ali čeka odobrenje za svoj privatni avion. Ove će godine za vrijeme Ultre na splitski Resnik sletjeti oko 60 privatnih aviona. Imali smo i sastanak s odgovornim ljudima splitske Zračne luke, to su iznimno profesionalni i odgovorni ljudi – navodi Joe, kojega smo upitali hoće li se Ultra održati i sljedeće godine.

Statistika ovogodišnje Ultre

- 70 posto DJ-eva s ovogodišnje Ultre na listi je top 100 najboljih svjetskih DJ-eva

- 60 privatnih zrakoplova

- 40 tisuća partijanera po danu

- nova podloga za plesanje, poput one koja se koristi na Wimbledonu

- 350.000 noćenja, samo od Ultre

- između 150 i 200 milijuna eura potrošnje

- 3000 radnika na Ultri - ugostitelji, osiguranje, skelari, hostese, prodavači...

- vrata se u otvaraju u petak u 19 sati, u subotu i nedjelju u 20 sati, a program završava u pet sati

- nova Resistance pozornica je povećana, na njoj će biti superset Carla Coxa koji će trajati impresivna tri sata

– Mi najesen idemo u pregovore s Gradom i nadam se da ćemo produžiti ugovor za pet godina. Mi imamo podršku Grada, uvjeren sam kako vodstvo Grada zna koliko svima nama vrijedi ova manifestacija. Bio sam i u Poreznoj, kažu da se, kad krene Ultra, jasno vidi ogroman "pik" potrošnje i izdanih računa, to se nikad i nigdje u tako kratko vrijeme ne događa u Hrvatskoj. Postoje jasni podaci da u dane Ultre bude oko 150 milijuna eura potrošnje, a to će ove godine ići i prema 200 milijuna eura. Ultraši su 2013. i 2014. godine ostajali u Dalmaciji i Hrvatskoj po tri dana, a sada su svoj posjet razvukli na impresivnih devet dana. I to su sve mladi ljudi, dolaze iz dobrostojećih obitelji i troše. Itekako pomažu našoj cijeloj ekonomiji, nema kod mladog gosta štednje, njemu je na prvome mjestu zabava i potrošnja.

Nemamo veze s neredima u gradu

I ne želim da miješate goste koji dolaze na Ultru i ove koji su izvan Ultre u Splitu, ti gosti nemaju veze jedni s drugima. Mi imamo organizaciju, ozbiljan smo event i pogledajte prvih pet, šest godina Ultre, nitko nije imao problema. Mladi su se isplesali i išli su doma spavati, nisu oni pravili nikakve ekscese u gradu. A ovo što se danas događa nema veze s našim festivalom. Stvorena je ponuda koja je privukla takvu klijentelu, od obilazaka kafića i opijanja jeftinim alkoholom do podrumske zabave u centru grada.

Pa pogledajte, u najužem centru grada imate noćne klubove, to niti jedna destinacija nema. A i ti noćni klubovi nemaju ni veze s našim turizmom. Ne želim nikoga napadati, ali je li prirodno da pored ovog mora, sunca vi te mlade ljude usred ljeta skupite i stavite u neki podrum da plešu, umjesto da se takva ponuda odigrava na plažama, u mjestima udaljenim od stambenih jedinica i grada koji je pod UNESCO-ovom zaštitom? Naravno, nisam protiv zabave, ali treba biti reda i treba upravljati destinacijom i turizmom, a ne sve prepustiti stihiji. Pogledajte, recimo, Barcelonu i druge gradove, svi takvi klubovi i mjesta izmješteni su izvan centra.

Mi razgovaramo sa svima, s Gradom, komunalcima, građanima, slušamo ako ima primjedbi i nastojimo to rješavati jer su nam to partneri. I to je način da se stvori suživot, zato nam smeta kad se naše goste uspoređuje s ovima koji stvaraju probleme. Ne, to nisu isti gosti i mi te goste nismo doveli u ovaj prelijepi grad.

29. travanj 2024 03:16