StoryEditorOCM
RegionalREVITALIZACIJA

Općina Vrsi prva u županiji pripremila strategiju za “Pametno selo”!

Piše Toni Perinić/Vrški glasnik
25. siječnja 2021. - 08:59

Nakon brojnih projekata koji se svakodnevno provode te bitno unaprjeđuju kvalitetu i atraktivnost življenja u Vrsima, Općina Vrsi kreće u realizaciju projekta – Pametno selo. Poseban značaj predstavlja činjenica da je Općina Vrsi pionir projekta u Zadarskoj županiji, dok još nekolicina jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj kreću ove godine u implementaciju istog. Projekt “Pametno selo” posebnu pažnju usmjerava na zamjenu tradicionalnih mreža i usluga digitalnim, bolju uporabu znanja u korist građana i poduzeća.

Strategija koristi inovativna rješenja kako bi se maksimalno razvile vlastite snage i iskoristile mogućnosti razvoja. Realizacijom projekta planira se postići bolja kvaliteta života te poboljšati životni standard. U teoriji, zajednice u ruralnim područjima u kojima se razvija pametna sredina, podrazumijevaju prije svega općine kao osnovne teritorijalne jedinice za organizaciju lokalne samouprave. Studija razvoja koncepta pametnog sela na području Općine Vrsi je financirana iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj kroz mjeru “Tehnička pomoć - Podmjera 20.2”. Općinski načelnik, Luka Perinić vjeruje kako će uspostava sustava “Pametnog sela” dodatno unaprijediti i poboljšati ruralnu sliku cijele sredine.

- Iznimno smo ponosni što je naša jedinica lokalne samouprave među prvima u Hrvatskoj dobila priliku revitalizirati i oplemeniti postojeći sustav te dodatno ojačati poziciju na turističkom tržištu. Neprestano radimo na novim razvojnim projektima i pothvatima koji će Općinu Vrsi staviti uz bok najrazvijenijim lokalnim sredinama, konstatira Perinić te predstavlja zanimljive pojedinosti iz strategije.

- Prema pripremljenoj strategiji, planira se kreiranje multimedijskog sadržaja koji će posjetiteljima omogućiti virtualnu šetnju kroz impresivnu povijest, a na taj način će se popularizirati kulturna baština. Između ostalog, velika pažnja usmjerit će se i na cikloturizam te modernu signalizaciju za jednostavnije snalaženje u prirodi. Najveći pothvat koji planiramo je povećanje dostupnosti te potpuna digitalizacija javne uprave uz sustav e – upravljanja, dodaje načelnik.

image
Pametno selo Vrsi
Facebook Pametna sela Hrvatske - Revent Smart d.o.o.

Pametna sela se oslanjaju na participativni pristup kako bi razvili i proveli svoju strategiju za poboljšanje ekonomskih, socijalnih ili okolišnih uvjeta na svom području. Participativni pristup znači aktivno sudjelovanje lokalne zajednice u izradi i provedbi strategije. Prema studiji koju je provela Europska unija na razini svih članica, ruralna područja predstavljaju budućnost s obzirom na to da sve veći broj ljudi seli iz gradova na sela te tako ostvaruju mirniji i opušteniji život. “Pametno selo” predstavlja samo još jedan uspješan europski projekt u nizu kojeg provodi Općina Vrsi za dobrobit i prosperitet lokalne sredine. Studiju razvoja koncepta pametnog sela na području Općine Vrsi izradila je tvrtka Revent Smart d.o.o., a vodeći stručnjak na izradi bila je Tea Kurfürst koja posjeduje dugogodišnje iskustvo u pripremi i provedbi projekata financiranih sredstvima EU fondova na području cijele Hrvatske.

25. travanj 2024 13:36