StoryEditorOCM
RegionalPRIJETI IM BANKROT

Općina u Zagori nema ni za struju, a novčanu pomoć investira u gradnju - zoga za balote! Zanimljivo je i koga je zapalo da izradi ‘glavni projekt‘

Piše Andrea Topić
2. ožujka 2020. - 20:05

U prolazu je Županija splitsko-dalmatinska ubacila 150 tisuća kuna u šešir općine s ogromnim dugovima, sve se nadajući da ih čim zađe iza kantuna neće spiskati na pivo ili kladionicu.

I nije. Uz sve kredite i milijunska potraživanja privatnih tvrtki, Primorski Dolac, ta općina pred bankrotom, odlučila je prvo riješiti pitanje zoga za balote.

Izgradit će ga na zemljištu točno ispred općinskih ureda. Vidi se lijepo s njihovih prozora. Sad je to ledina prekrivena korovom, ali bit će solidan, osunčan teren.

Zahtjevan posao izrade i realizacije glavnog projekta pravog pravcatog seoskog zoga dobila je tvrtka u vlasništvu državne inspektorice. I to tržišne inspektorice. Javnog natječaja nije bilo. Jer, naši su zakoni takvi da mu iznos ne podliježe. A zakoni se, jasno je, ne smiju kritizirati.

'Samo na papiru'

Stavite se na trenutak u kožu načelnika Joška Dujmovića. Kako biste vi našli izvođača radova ako nema natječaja na koji bi se oni javili? Znate li uopće nekoga tko brzo i povoljno, s dolaskom na kućnu adresu, projektira zogove? Srećom je, eto, Dujmović, po struci građevinski inženjer, znao. Tvrtku "Krak" Ojdane Raič. Kako? Ne znamo. Nismo uspjeli pitati. Dogovarali smo se u dva navrata naći u Primorskom Docu, odredili bismo dan i okvirno vrijeme, ali svaki put bi mu nešto iskrsnulo. Neki važni sastanci, neka okupljanja, neki mitinzi. Dinamično je u općini od 655 glasača.

O balotama smo zato tek kratko porazgovarali s gospođom Raič, koju smo nazvali očekujući čuti da je sve to zabuna kao u lošoj hrvatskoj komediji:

- Jesam, ja sam vlasnica tvrtke. Ali tu sam ja samo na papiru. Ustvari to moj sin vodi - odgovorila je tržišna inspektorica Ministarstva gospodarstva. Dobro je da njezini kolege ne kontroliraju je li netko vlasnik tvrtke "samo na papiru".

Kažimo i da je prije tri godine "Krak" od Ministarstva regionalnoga razvoja dobio 7361 kunu kapitalne pomoći. Za izradu zoga u Primorskom Docu dobit će 11.750 kuna, tako stoji u narudžbenici iz zadnjeg izdanja općinskoga glasnika, odmah nakon odluke načelnika da će opomene za struju plaćati na rate. Riječ je o 90.514 kuna i 68 lipa.

Ali to je doslovce sitnica. Toliko beznačajan dug da ga se načelnik, kad smo ga prvi put kontaktirali, isprva nije mogao ni sjetiti. Iako je tu odluku potpisao nema ni desetak dana. Ipak, u kratkom telefonskom razgovoru uspjeli smo dobiti odgovor na pitanje:

Kako se nagomilao toliki iznos?

- Kako, kako... Nije se plaćalo.

Ma je!

- Je, taj je dug još od prije nego sam stupio na dužnost 2017. godine. Dugovi Općine bili su tada 11 milijuna i 300 tisuća kuna. Mi smo u ogromnom problemu. Zbog sportske dvorane koju smo izgradili i tako. Taj račun za struju je kap u moru! Kao nezavisni načelnik borim se s tim već tri godine, imamo puno izvansudskih nagodbi, jako puno problema, ali smo usprkos svemu uspjeli napraviti i dobrih stvari, europske projekte - odgovarao je Dujmović.

image
Golema sportska dvorana u Primorskom Docu izvor je velikih zaduženja općine
Jakov Prkić/HANZA MEDIA

Puno dobrih stvari

Sudjeluju u Vladinu projektu "Zaželi", postavili su, kaže, i javnu rasvjetu i kante, a povukli su i novac za izgradnju dječjeg vrtića:

- Zato mislim da tih 90 tisuća kuna duga prema HEP-u nije vrijedno spomena, ima tu i puno dobrih stvari o kojima bi se moglo pričati - naglašavao je načelnik i tu je negdje bio kraj našeg razgovora budući da je, rekli smo, otkazivao kasnije dogovore.
Šteta, jer mi smo ih se držali i po planu došli pred zgradu Općine s puno pitanja.

Recimo, koliko duguju i kome? Tko je kriv? Zašto u planu nabave za 2020. godinu predviđaju da će općinski vijećnici samo na reprezentaciju (!) potrošiti 21.750 kuna? Pojest će i popiti, dakle, dvije i po rate duga struje. Ili dva inspektorska zoga! Za obilježavanje Dana općine planiraju odvojiti još 17.400 kuna. Za "usluge savjetovanja o GDPR-u" dat će 9600 kuna, a ista je stavka bila i u proračunu za 2019. godinu. Zar su već sve od lani zaboravili?

Za gorivo najavljuju potrošiti 20 tisuća kuna. A troje ih je zaposlenih. Daju 12.000 kuna samo za tiskovine i još 2400 za seminare.

Planiraju urediti vidikovac za 800.000 kuna i onda ga opremiti za još 160.000 kuna. Ako je vjerovati lanjskom proračunu, u njega su utučene već stotine tisuća kuna. Prošli smo kraj tog zdanja. Malo šljunka, pokoje mlado stabalce i suhozid.

Ma i da nas Dujmović nije zavlačio, teško bismo znali odakle krenuti s pitanjima. Sjetite se, Županija im je početkom veljače donirala onih 150 tisuća kuna uz objašnjenje da je to "pomoć u rješavanju teške financijske situacije Općine kojoj je onemogućeno funkcioniranje osnovnih djelatnosti i ispunjavanje javnih potreba mještana". I što napravi ta prezadužena Općina? Naruči zog od inspektorice i donira pet tisuća općinskih kuna Župnom uredu svetog Ante. Vjere i igara.

Prijave Povjerenstvu

Ne biste vjerovali, ali neke nepravilnosti i prije su prijavljivane Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa. Kako se pokazalo, uz načelnika Dujmovića, zaposlenik Općine bila je i njegova supruga. Povjerenstvo je odlučilo u korist supružnika budući da je Marina Dujmović povremeno bila zapošljavana prije negoli je on postao načelnik. Radila je kao administrativna referentica.
Jeste li mislili da je to sve? Nije. Njihov vjenčani kum dobio je posao nabave namještaja za prostorije Općine. O tome smo krajem prošle godine pisali. Dujmović je tada odgovorio da "šta će on kad mu je 70 posto sela rodbina".

Zbilja. Ovdje ima puno drugih stvari osim računa za struju o kojima bi se moglo popričati. Onako u sumrak, uz balote.

26. travanj 2024 19:46