StoryEditorOCM
RegionalNA 80. OBLJETNICU

Općina Ražanac kreće u obnovu devastiranog spomenika Zadarskom partizanskom odredu skojeg su izbrisana imena žrtava i Kranjčevićevi stihovi

Piše Zadarski.hr
16. listopada 2023. - 20:26

Općina Ražanac krenut će u obnovu devastiranog spomenika, djela akademskog kipara Ratka Perića u čijoj je strukturi dominiralo jato galebova u uzletu koje simbolizira podizanje svijesti i borbu za slobodu, te odlazak 14 domoljuba u ličke partizanske jedinice 28. studenog 1942. godine.

Tu je informaciju povodom 80. obljetnice od formiranja Zadarskog partizanskog odreda priopćila Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije. 

Obilježavanje ovog važnog datuma, prigodnim programom i postavljanjem vijenca, održat će se u utiorak, 17. listopada, u 10 sati u Ražancu, ispred spomenika 27 galebova u spomen na 27 palih boraca ovog odreda.

Zajednica Udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadarske Županije uputila je poziv Zadarskoj Županiji, Gradu Zadru, Općini Ražanac, političkim subjektima Zadarske županije, te članovima Zajednice Udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije i obiteljima poginulih boraca.

Spomenik je bio na meti vandala tijekom Domovinskog rata, kada je oštećen i s postamenta su izbrisani stihovi pjesnika Silvija Strahimira Kranjčevića i imena 53 žrtve palih partizana i stanovnika. 

- Hrvatski javni prostor dnevno je opterećen nizom aktivnih događanja, a tema koja se potpuno izgubila iz pozornosti šire javnosti je svakako ona koja bi trebala podsjećati na slavnu prošlost NOB-e, točnije na ulogu partizanskih boraca i stanovništva u slomu fašizma u  Drugom svjetskom ratu i oslobađanju Hrvatske zemlje. Ovih dana 15. listopada navršava se 80 godina od formiranja Zadarskog partizanskog odreda. Na taj značajan datum iz naše prošlosti, posebno važan za Zadar i njegovo područje. Naime taj datum 1945. godine u ovom pitoresknom mjestu na južnoj strani Podvelebitskog kanala, selu ribara i seljaka, od kojih su već tada mnogi bili organizirani u partizanske jedinice, stekli su se uvjeti za formiranje posebne partizanske jedinice koja bi samostalno djelovala na ovome području. Na sjednici ‘Štaba odreda plavi jadran‘ 15. listopada 1943. godine donesena je odluka da se formira ‘Zadarski partizanski odred‘, koji će djelovati u sastavu ‘XIX. sjevernodalmatinske divizije‘ NOVJ-e. - navode iz Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije.

Ističu kako je odred bio sastavljen prvenstveno od mještana - boraca Ražanca, Nina, Novigrada i Starigrada. Zadatak mu je bio da štiti prostor od Zadra do Velebitskog kanala. Kasnije nakon svog razvijanja djelovao je u Bukovici i na području Stankovaca i Vodica, gdje je vodio borbe protiv četnika, ustaša i njemačkih okupatora. Pored borbenih zatadataka Odred je imao obvezu o taktici i kretanju neprijateljskih snaga i zaštitu dominicilnog stanovništva vršeći pripremu za konačno oslobođenje Zadra.

Odred je u svom sastavu imao i sanitetsku jedinicu koja je bila stacionirana na sjevernoj strani kanala pod Velebitom, bolnicu u kojoj je vodio brigu o zbrinjavanju boraca i punu zdrastvenu zaštitu stanovništva za nabavu lijekova i sanitetskog materijala koje su dobivali tajnim kanalima iz okupirane bolnice iz Zadra.

Nakon opsežnih priprema i sazrijevanja u borbama protiv okupatora i domaćih izdajnika, borci zadarskog partizanskog odreda ušli su u Zadar 31. listopada 1944. godine bez borbe, jer se neprijatelj povukao na Pag nakon 23 godine okupacije i vlasti, koja je bila obilježena terorom, zabranom materinjeg jezika i pisma, te pokrštavanjem, pljačkom i paleži.

Zadru i njegovim stanovnicima i okolici konačno je zasvijetlilo sunce slobode.Od tada je Zadar slobodan hrvatski grad, u kojem su viorile Hrvatske zastave, a posebno obješenom zastavom na sv. Stošiji sa zvijezdom petokrakom, simbolom slobode uz pratnju zvona sa svih zvonika zadarskih crkava.

Poslije ratnog uspjeha borci Zadarskog partizanskog odreda nastavili su svoje borbene zadaće do konačnog sloma fašizma i oslobođenja Hrvatske. U slavu i spomen Odredu, njegovim poginulim borcima i žrtvama fašističkog terora u Ražancu je podignut spomenik djelo akademskog kipara Ratka Perića.

- Nažalost i ovaj spomenik bio je na meti vandala tijekom Domovinskog rata pod izgovorom - srušio ga vjetar. Spomenik je devastiran i divni stihovi Kranjčevića ‘Lijepa je ova zemlja - meni najdraža - u njoj smo dragi druže - za te umirali‘. Izbrisana su imena 53 žrtve palih partizana i civilne žrtve. Ta divljačka strast sukoba sa povijesnom istinom, nanijela je veliku sramotu Hrvatskoj u civiliziranom svijetu i još uvijek tinja u glavama onih kojima mržnja opterećuje svijest. Neka ovaj kratki podsjetnik na slavne dane iz NOB-e i formiranje Zadarskog partizanskog odreda doprinese sazrijevanju potrebe da je povijest svjedok vremena i da je se ne treba zaboraviti i stidjeti. Odluci Općine Ražanac mi antifašisti Zadarske županije se radujemo. Drago bi nam bilo da se Daklaracija Sabora o antifašizmu provodi u djelo i da ne bude mrtvo samo slova na papiru - zaključili su.

28. travanj 2024 23:45