StoryEditorOCM
RegionalDAN PLANETA ZEMLJE

Održana ekološka akcija “Zelena čistka” na području lovišta Zadarske županije - postaviti kamere zbog upornih devastatora prirode!

Piše Branko Božić
22. travnja 2024. - 17:18

Povodom obilježavanja ovogodišnjeg svjetskog Dana planeta Zemlje, Lovački savez Zadarske županije predvođen čelnicima predsjednikom Damirom Perićem i tajnikom Rokom Pavićem i ove su godine zajedno sa svojim članicama, to jest Lovačkim društvima, organizirali tradicionalnu sveobuhvatnu proljetnu akciju čišćenja i uklanjanja divljih deponija i odlagališta otpada u lovištima zadarskog zaleđa.

Naravno, riječ je o ¨Zelenoj čistki¨ koja je na terenima općina Ražanac (mjesta Ražanac, Rtina, Ljubač), Posedarje (mjesta Posedarje,Grgurice) Sukošan (mjesto Debeljak) i otoka Vira upriličena u nedjelju 21. travnja tijekom jutarnjih i prijepodnevnih sati. Premda vrijeme akterima akcije na terenu zbog olujne i hladne bure nije baš išlo na ruku, dvjestotinjak vrijednih i radišnih lovaca iz Lovačkih društava ¨Kobac¨-Ražanac, ¨Kamenjarka¨-Posedarje, ¨Diana¨-Zadar i ¨Zec¨-Vir vođeni njihovim predsjednicima Markom Kožulom, Ivom Klancem, Ervinom Mrkićem Pestićem, Igorom Kapovićem te sve prisutnim tajnikom LSZŽ Rokom Pavićem, ipak je uspjelo je očistiti i prikupiti te na sabirna mjesta dopremiti oko 100 tona otpadnog materijala svih vrsta i boja sa divljih odlagališta i deponija, koja nažalost iz dana u dan, unatoč mnogim postavljenim upozorenjima na terenu, bujaju poput gljiva nakon kiše.

Treba istaknuti kako su određenu podršku lovcima iskazale navedene općine i grad Zadar putem njihovih Komunalnih poduzeća te napose djelatnici zadarske ¨Čistoće¨. Pozivu se je odazvao i određeni broj volontera i zaljubljenika u prirodu, a među ražanačkim lovcima aktivno je učešće uzeo i to zasukanih rukava od početka do kraja, mladi načelnik Damir Jordan.

Budući da su na svu sreću tamo oko podneva, udari podvelebitske bure počeli jenjavati, a sunčeve zrake bivati sve jače i toplije,i da se je sakupilo i saniralo ono što je bilo u planu, valjalo je predahnuti i odmoriti se od naporna rada.Valjalo se je pripremiti također za završni čin okupljanja oko zajedničkog stola i zasluženog blagovanja na otvorenom prirodnom okruženju, kako to inače priliči vrijednim, radišnim i samozatajnim lovcima navedenih zadarskih Lovačkih društava.

Tajnik LSZŽ Roko Pavić: 

- Ovom našom zajedničkom i kolegijalnom akcijom, mi lovci smo još jednom iznova pokazali vrhunsku organiziranost, te iznimno veliku želju da naše šume i naša lovišta čuvamo i sačuvamo od daljnje devastacije i onečišćenja. Definitivno lovci bez čistog okoliša ne mogu funkcionirati, kao ni lokalne samouprave. Stoga bi se jedni i drugi morali još jače povezati, u namjeri spriječavanja ovakvih nečasnih radnji pojedinaca na terenu. Ali ako se ne krene ozbiljno i učinkovito već jednom djelovati represijom na zagađivače, onda će svakako to u budućnosti biti teško iskorjeniti,pojašnjava nam tajnik Pavić te dodaje:

- Kao što je poznato uskoro bi trebalo s radom krenuti novoizgrađeni suvremeni Centar za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim. Dosadašnji način zbrinjavanja ovakvog otpada kojeg smo danas prikupili, nažalost neće biti moguć u taj novi centar. Biti će to jedan novi model prikupljanja, koji će biti jako, jako skup. Mi ćemo i narednih godina provoditi Zelene čistke, ali bez dogovora i financijske pomoći Zadarske županije, gradova i općina, da se već jednom stane na kraj ovakvom suludom onečišćenju svega i svačega, neće biti dobro. Do sada nam je hvala Bogu zadarska Čistoća izlazila u susret, i velika im hvala na tome. Kako bi se ovome galopirajućem nasrtaju na prirodu donekle stalo na kraj, mi lovci već duže vrijeme se bavimo mišlju, kako bi od velike koristi bilo to da se na ulaze u šume i ostale slične prostore u prirodi instaliraju odgovarajuće kamere. Njihovim radom to jest snimljenim materijalom, bez većih bi se poteškoća doskočilo svima onima kojima priroda nažalost služi za nezakonito odlaganje i preko kojih bi se vidjelo tko i što odlaže tamo gdje se to ne smije, kaže tajnik Roko Pavić te se na posljetku zahvaljuje svima koji su se odazvali na navedenu hvale vrijednu subotnju akciju.

03. svibanj 2024 22:39