StoryEditorOCM
RegionalLAJAVCI NA VIDILICI

Nezabilježen interes za blagoslov kućnih ljubimaca u Imotskom: došli su iz cijele Dalmacije, pogledajte tko je sve bio

Piše Braco Ćosić
5. listopada 2023. - 18:15

Blagdan svetoga Franje Asiškog na poseban način proslavili su Imoćani, jer je taj svetac i zaštitnik gradske župe.

Nakon crkvenih procesije i crkvenih obreda, upriličen je i dio programa koji se rijetko viđa, a riječ je o blagoslovu kućnih ljubimaca, koliko znamo, prvi takav na području Dalmatinske zagore koji je obavio fra Ivo Rastočić, samostanski vikar.

Na Velikoj vidilici iznad Modrog jezera okupili su se ne samo brojni Imoćani sa svojim životinjama, već su pristigli i Splićani, Makarani, čak i Šibenčani. Bilo je tu pasa maltezera, francuskih buldoga, pomeranskih špicova, labradora, posavskih goniča, pekinezera...

image
Braco Ćosić

Došao je iz Sviba, mjesta na zapadnom dijelu Imotske krajine, Ivica Bodrožić sa svojim naočitim šarplanincem Cezarom, a vlasnici su doveli i mačku, zečicu, pa i kornjaču. Na svu sreću, u goste nije došao neki piton ili poneka zmija iako je sigurno da je na jezerskim liticama udaljenima stotinjak metara zračne linije bilo i braće poskoka i sestara bjelouški, bregunica lastavica, pa i koji kos.

Simpatičnu životinjsku vojsku nadgledala je poznata jastrebica Seka, jedna od dviju koje patroliraju nad jezerom i štite ga od morskih galebova, sa svojim dreserom Grgom Nikolićem.

- Kada smo pročitale na Facebooku da se u Imotskom obavlja blagoslov kućnih ljubimaca u povodu blagdana svetog Frane, kći i ja smo sjele u auto u Šibeniku i pravac Imotski s našom Kokom, francuskim buldogom.

Ona nam je i radost i veselje, pa i ovaj čin je itekako lijep i primjeren. Svaka čast organizatoru - kažu Željka i Anđela Gverić.

Julija iz Splita dovela je mačku Miu, jer ju je o događaju obavijestila majka, tako da je juriila iz Splta da bude na Vidilici.

- Imamo mačke već 22 godine, prilagodili smo svakoga kućnog ljubimca svom životnom stilu. Vole ih svi ukućani, a ovaj događaj nas je iznenadilo Dolazimo i slijedeće godine - kaže Julija.

Udrugu za zaštitu životinja "Sveti Franjo Asiški" iz Imotskog predstavio je njen predsjednik Ivan Cvitanović i članoca Uprave Nikolina Buće.

- Osnovali smo udrugu u prosincu prošle godine. Čini mi se da pokušaji uspostavljanja suradnje s Gradom Imotskim i okolnim općinama po pitanju zaštite životinja idu u dobrom smjeru. U Imotskoj krajini imamo, baš kao i svugdje, one ljude koji imaju osjećaja za životinje, kućne ljubimce, kao i one koji nisu.

Pokušavamo udomiti napuštene životinje, posebno pse. Najbliži azil je u Kaštelima i kamo sreće da slićan imamo i u Imotskoj krajini. No, raduje nasjavljanje brojnih ljudi koji žele biti članovi udruge.

Ujedno obavještavam ljubitelje kućnih ljubimaca da imamo nekoliko dvomjesčnim posavaca, pa neka nam se jave. Preslatki su i zaslužili su topli dom - kazao je Cvitanović.

image

Braco Ćosić

Braco Ćosić
image
Braco Ćosić
image
Braco Ćosić
image
Braco Ćosić
image
Braco Ćosić
image
Braco Ćosić
27. travanj 2024 08:20