StoryEditorOCM
RegionalPRIOPĆENJE

Neuspješno završeno mirenje, prekid kolektivnih pregovora i najava štrajka u dječjem vrtiću Ivana Brlić Mažuranić u Biogradu na moru

Piše Zadarski.hr
11. travnja 2024. - 13:26

Kolektivni pregovori za sklapanje kolektivnog ugovora za zaposlene u Dječjem vrtiću Ivana Brlić Mažuranić u Biogradu na moru, prekinuti su neuspješnim zaključenjem mirenja, zbog odbijanja Osnivača da sudjeluje u kolektivnim pregovorima.

Pregovarački odbor Sindikata istaknuo je zahtjev da se plaće zaposlenih u Dječjem vrtiću Ivana Brlić Mažuranić izjednače s plaćama zaposlenih u osnovnim školama, temeljem članka 51. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju.

- Osnivač, Grad Biograd na moru, otpočetka kategorički odbija sudjelovati u socijalnom dijalogu te niječe i negira ustavno pravo radnica i radnika da kroz kolektivne pregovore štite i unapređuju svoja prava.

Dodatno, Osnivač kroz različite vrste pritisaka na radnice i radnike, uskraćuje im pravo na sindikalno organiziranje, što predstavlja direktno kršenje Ustava RH, ali i Međunarodne konvencije rada (Konvencija 98, Konvencija o primjeni načela prava na organiziranje i kolektivno pregovaranje).

S obzirom na nemogućnost postizanja ikakvog dogovora, neuspješno je zaključeno mirenje, te će kao jedini logičan potez, Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK) pokrenuti industrijske akcije - navodi u priopćenju Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture.

16. travanj 2024 10:33