StoryEditorOCM

Ne spremajte kišobrane! Na Jadranu ‘zovu‘ sunčano uz povremenu naoblaku i pljusak, a temperatura će ostati ispod 30 stupnjeva

Piše Piše Marijana Cvrtila
13. lipnja 2021. - 18:33

Nešto topliji dani, ali ponegdje uz naoblaku i povremeni pljusak – tako bi otprilike mogao izgledati tjedan pred nama, sudeći prema prognozama Hrvatskog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) i drugih meteo portala.

Na Jadranu malo bure

 

Kako u prognozi za ponedjeljak, 14. lipnja, navodi DHMZ, prevladavat će sunčano, ponegdje u unutrašnjosti s umjerenom naoblakom, osobito na istoku. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni. Na Jadranu slaba i umjerena bura, uglavnom u prvom dijelu dana na udare mjestimice jaka, podno Velebita i olujna. Poslijepodne će ponegdje okrenuti na sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura između 8 i 13, na Jadranu od 15 do 20 °C. Najviša dnevna temperatura u većini krajeva između 22 i 27 °C.

image
Joško Ponoš/Cropix

Što se tiče izgleda vremena na području Hrvatske od utorka, 15. lipnja, do četvrtka, 17. 06., također se predviđa pretežno sunčano, osobito na Jadranu. U unutrašnjosti povremeno umjerena naoblaka, uglavnom od srijede, uz mogućnost za lokalne poslijepodnevne pljuskove s grmljavinom. U jutarnjim satima u četvrtak rijetko može biti kratkotrajne magle. Vjetar većinom slab, na Jadranu povremeno umjeren sjeverozapadni i jugozapadni, uz obalu u jutarnjim satima mjestimice bura. Temperatura zraka u zamjetnom porastu, u utorak jutro na kopnu još relativno svježe.

Prema DHMZ-u, u utorak, 15. 06., temperature na kopnu kretat će se između 11 i 27 °C a na području Jadrana od 18 do 28 °C, u srijedu na kopnu od 14 do 30, a na Jadranu od 19 do 30 °C te u četvrtak na kopnu od 16 do 31 a u jadranskom dijelu od 20 do ponegdje i 31 °C.

Dalmatinci će uglavnom uživati u suncu

 

Na području Dalmacije tjedan bi, dakle, trebao biti uglavnom sunčan, uz povremenu naoblaku. Freemeteo, primjerice, predviđa da bi u idućih sedam dana na području ove regije nešto kiše moglo pasti eventualno u četvrtak i petak, ali i u subotu kada se očekuju visoke temperature koje će dosezati i 31 °C (DHMZ, primjerice, za iduću subotu Kninu predviđa i najviše temperature do 33 °C). U Splitu, prema DHMZ-u, najviša temperatura očekuju se u ponedjeljak kada će se popeti i na 30 stupnjeva, u Zadru u ponedjeljak i utorak 27 °C (iako bi tijekom noći mogla pasti i na 18 °C), a u Šibeniku i Dubrovniku ponedjeljak bi također mogao biti najtopliji dan u predstojećem tjednu kada se očekuje najviša dnevna temperatura od 28 °C.

Temperature mora u nedjelju su se, primjerice, u Malom jezeru na Mljetu, penjale i do 24,5 °C, uglavnom su povoljne bile na većem dijelu Jadrana i nema dvojbi da će i tjedan pred nama biti povoljan za kupače.

Dodajmo i kako DHMZ u idućim danima nema upozorenja za toplinske valove, zasad su svi gradovi (Osijek, Zagreb, Karlovac, Gospić, Knin, Rijeka, Split, Dubrovnik) u „zelenom“.

image
Joško Ponoš/Cropix

Povoljne vremenske prilike pratit će, osobito početkom tjedna, i dobra biometeorološka prognoza. Tako za ponedjeljak DHMZ navodi kako će pod utjecajem povišenog tlaka zraka biometeorološke prilike u našoj zemlji biti povoljne, zbog čega većina meteoropata i kroničnih bolesnika ne bi trebala osjećati tegobe uzrokovane vremenom. Vedro i sunčano vrijeme pogodovat će aktivnostima na otvorenom pri čemu je potrebno obratiti pažnju na adekvatnu zaštitu od štetnog UV zračenja. Ista se prognoza nastavlja i za utorak, a DHMZ upozorava i kako je potrebno piti dovoljno tekućine i prikladno se odjenuti.

24. travanj 2024 06:57