StoryEditorOCM
RegionalSINJSKA POSLA

Nakon vijesti o žednim kravama ostavljenima na žegi:Spašavao ih je gradonačelnik Miro Bulj,vlasnik tvrdi:‘Moje su krave lipe i uglađene,podmeću mi...‘

Piše PSD.
23. lipnja 2021. - 21:43

Dan nakon što je sinjski gradonačelnik Miro Bulj sam napojio krave na farmi u vlasništvu Slavka Domazeta, i to na poticaj sugrađana okupljenih u Facebook grupi "Ajmo bit ljudi", odnosno na poziv poznate znanstvenice s Instituta "Ruđer Bošković" Danice Ramljak, tema o žednim životinjama tutnji gradom.

Dok volonteri tvrde da riječ o totalnoj nebrizi za životinje, i to ne samo za krave, već često i za pse, a tu ima, govore nam, čak i konja, gradonačelnik Bulj naročito je zabrinut i zbog slobodnog kretanje životinja, s obzirom da su u blizini sportski tereni. Tu su hipodrom, aerodrom, prometnica... Jedna je krava baš nedavno došetala na teren za ragbi...

image


 
Saša Burić/Cropix

– Ima i bikova, a djeca nam u blizini treniraju. Imamo golemi problem, ali ne možemo ga riješiti bez Ministarstva poljoprivrede i inspekcija. Cijelo jutro kontaktiram više nadležnih zato da hitno riješimo stvar. Inače, krave su jučer bile žedne, da ste samo vidili jadnicu kako je reagirala kad sam priša s kantom vode. Privrnila je, ne znan da li od sreće ili od živaca – živopisan je novi sinjski gradonačelnik koji se, među ostalim, eto suočio i sa stokom koja boravi na otvorenom i ljeti i zimi.

Canjuga vlasnik zemlje

Inače je, govori nam, sklon slobodnom uzgoju krava, čak misli da vlasnik istinski voli te životinje. Štoviše, poticao bi, kaže gradonačelnik, stočarstvo u Cetinskoj krajini, ali te krave koje je vidio u utorak stvarno ne žive uvjetno.

image
I time se mora baviti - sinjski gradonačelnik u akciji napajanja tuđih krava
Saša Burić/Cropix

– Posebno je teško vidjeti životinje zimi, čak se krave i tele na snijegu – ogorčen je Bulj koji je, kaže, i sam gojio krave.

Nekada su na toj lokaciji, Trnovača se zove, bili objekti za stoku, bila je tu i kožara, ali ih je novi vlasnik zemljišta porušio, a farmer se ne želi izmjestiti. Ili se tako dogovorio, to nitko ne zna.

image
Saša Burić/Cropix

– Je li točno da je vlasnik zemljišta Zlatko Canjuga – pitamo Bulja, a on odgovara kako je i sam to čuo, ali cijelo jutro ne uspijeva to provjeriti.

– Da, da, njegova žena Piruška je Sinjanka – prisnaži nam jedan sugovornik koji je htio ostati anoniman.

U izvatku iz Zemljišne knjige stoji da je vlasnik 11 tisuća kvadrata na toj lokaciji tvrtka ENS Development d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu čiji suvlasnici su Martina Novosel i Zlatko Canjuga, no do kraja dana nismo uspjeli doći do njihove izjave.

Volonteri tvrde da na toj parceli najčešće vlasnici ostavljaju pse prije nego što odlaze na godišnji odmor, naročito u doba oko Velike Gospe. Tvrde da se često kuje nekotrolirano kote i nitko ne zna što biva sa štencima. Čak za neke pse, koji su ovih dana ostavljeni na žegi, tvrde da im je vlasnik jedan veterinar iz okolice Sinja što je, ukoliko je istina, a nismo jučer uspjeli provjeriti, zbilja skandalozno.

Na FB stranici spomenute grupe "Ajmo bit ljudi" najavljuju prijavu za vlasnika jednog psa čiju fotografiju su objavili i napisali da je i njemu gradonačelnik dao vode da ne krepa. "Triba vlasnika ovako na suncu ostavit bez vode", pljušte komentari.

'Nanosite mi sramotu'

Uglavnom, jasno je da vlasnik farme Slavko Domazet koristi tuđe zemljište, ali u stanju povišenog raspoloženja nije nam niti dozvolio da ga upitamo plaća li naknadu za to i koliku.

Čim je iz daljine ugledao Mira Bulja, koji je i u srijedu htio napojiti krave, kako prilazi s kantama zdencu, počeo je nekontrolirano vikati da ga nedužnoga sramoti, kako su njegove krave njegovane i pažene, kako mu je nanešena sramota i bruka...

A htjeli smo ga pitati i je li dobija poticaje od države za stoku, jer tako smo doznali također od volontera, te zašto nema prikladne objekte, ali od njegove dreke i vike nismo došli na red.

image


 
Saša Burić/Cropix

– Ti volonteri su narkomani koji zalivaju drogu, a meni ovde podmeću i na mene svašta nabacuju. A dođite sa mnom da vidite kako su moje krave fine i pažene – obraća nam sveudilj prijeteći i mašući željeznom šipkom da mu ne objavljujemo fotografiju.

– Meni je država oduzela moje i nikad mi nije dala šta me pripada...

– Pa jesi to prijavio? Ja ti oću pomoć – uzvraća mu Bulj.

– Tiiii ćeš mi pomoć, jadan ti je oni komu ti pomogneš...

– Ja ću ti riješit problem...

– Pomoć ćeš mi? Vidin kako ćeš mi pomoć, vidi kako me brukaš, nisam budala. Juče mi bila veterinarka i krsti se šta govore o mojin kravama. One su lipe i uglađene. Po noći ja njima dajem, po noooći, eeeej...

– Slušaj me – smireno će Bulj – oćeš da ti pomognem ili...

– Na koji način ćeš mi pomoć – živčano ga zaskače Domazet. - Ajde ća, molin te... Gospodin Bulj i svi ostali se snabdijevaju s mojom strujom i vodom jer mome didu je pedeset i šeste godine odnešena hidroelektrana Peruča, dobio sam rješenje da mi se dodijeli zamjensko zemljište na području grada Sinja. To mi je sud potvrdio, rješenje sam prije četiri godine dostavio i niko mi ga nije riješio.

Traži zemlju i odštetu

– Di ti je rješenje – pita ga gradonačelnik.

– Ima ga u Galićke.

– Ono doli na prvi kat? Pa nije to gradsko.

– Sad kažu da je Županija nadležna. Ja san tu doša pod prisilom devedeset i prve, nisam ovde uša legalno. Nisan sad ni s kim u kontaktu. Mene po zakonu slijeduje državno zemljište uz naknadu štete... – deklamira nervozno farmer.

– Slušaj, je li tebi interes da riješimo ili... – pokuša Bulj ponovo, dodavši Domazetu da je više on odgojio krava od njega.

Htio je Bulj razgovarati, ali skrenulo se sa žednih krava na nekad oduzeto zemljište, ma nije se došlo do nikakvog zaključka, a nije ni moglo na uzavreloj, zapuštenoj i sprženoj ledini. Gradonačelnik je sakupio svoj kante za vodu i odlazeći znakovito podviknuo da će itekako uskoro sve bit riješeno.

image
Volonteri tvrde da na ovoj parceli najčešće vlasnici ostavljaju i pse prije nego što odlaze na godišnji odmor
Saša Burić/Cropix

– A koliko krava imate – pitamo Domazeta.

– Iman ih koliko iman – glasio je njegov odgovor.

Volonteri govore da ovaj put neće stati na ovome, da će podnijeti prijave protiv vlasnik krava kao i protiv onih za koje su, kažu, doznali da su vlasnici pasa i konja što također obitavaju u neadekvatnim uvjetima na istom terenu.

No, Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata, kako su nas izvjestili, nije zaprimila prijavu, ali je odmah po dobivanju informacije o "možebitnom držanju i zanemarivanju goveda na području Grada Sinja veterinarski inspektor kontaktirao predstavnika jedinice lokalne samouprave."

– Napominjemo kako je veterinarska inspekcija Državnog inspektorata na istoj lokaciji postupala po prijavi u siječnju 2021. godine zajedno s ovlaštenim veterinarom, koji je pregledom životinja utvrdio da su životinje dobrog zdravstvenog i gojnog stanja. Veterinarska inspekcija je, u prethodnim postupanjima, naredila putem rješenja označavanje životinja, provođenje naređenih mjera i provedbu veterinarske skrbi nad životinjama. Jedinica lokalne samouprave (u ovom slučaju Grad Sinj) svojim općim aktima propisuje područja na kojim se mogu držati domaće životinje i način držanja životinja. Ukoliko se životinje nalaze na području na kojim je općim aktima zabranjeno držanje životinja jedinica lokalne samouprave mora ih izmjestiti – kaže se u dopisu Inspekcija.

Kazna do 30.000 kn

Također se dodaje da životinje koje se uzgajaju i koriste u svrhu proizvodnje mogu biti privremeno ili trajno smještene izvan nastambi, te im, prema potrebi, moraju biti osigurani prirodni ili izgrađeni zakloni od nepovoljnih vremenskih i klimatskih uvjeta, grabežljivaca i drugih opasnosti za njihovo zdravlje i dobrobit.

"Ako veterinarski inspektor utvrdi da se životinje zanemaruju, vlasnik može biti kažnjen temeljem Zakona o zaštiti životinja, a propisane kazne su u iznosu od 15.000 do 30.000 kuna. Veterinarska inspekcija može samo privremeno oduzeti životinje (do okončanja sudskog postupka), a sud je taj koji odlučuje o trajnom oduzimanju životinja", dodaje se u odgovoru Državnog isnpektorata.

19. travanj 2024 19:47