StoryEditorOCM
RegionalU DOBROM DRUŠTVU

Na Viru ljetuju s obiteljima direktor predstavništva HTZ-a za Češku i Slovačku Dubravko Miholić i srpski reporter, popularno tv lice Radmilo Bumber

Piše Kažimir Škrbić
16. kolovoza 2022. - 13:36
Direktor Miholić (treći s lijeva) s obitelji i reporter Bumber (peti s lijeva) s obitelji u društvu direktora Liverića i agencijskog voditelja ČulineKažimir Škrbić/Slobodna Dalmacija

Direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u Pragu za Češku i Slovačku Dubravko Miholić bio je na otoku Viru u vrijeme mladosti kao student, potom je profesionalnu karijeru gradio poslovnim lobiranjem kod inozemnih kompanija i za tvrtke iz inozemstva te PR-om i marketingom. Kao osoba vješta u strateškim komunikacijama, javnoj politici, lobiranju i kriznom menadžmentu, Miholić je prije četiri godine bio idealna osoba za preuzimanje objedinjenog predstavništva HTZ-a u Pragu i predstavljanje hrvatskog turizma u Češkoj i Slovačkoj. U tom trenutku priča ga je ponovno odvela na otok, odnosno na turističke sajmove gdje se upoznao s direktorom virske Turističke zajednice Srđanom Liverićem i voditeljem Turističke agencije Vir turizam Matom Čulinom. Uspostavljen je poslovni odnos, a onda i čvršća prijateljska veza zahvaljujući kojoj Miholić sada sa svojom obitelji – suprugom Majom i sinom Lukom – uživa na ljetovanju u Viru.

- Vir se puno promijenio od mojih studentskih dana. Lijepo je na otoku, dosta toga se izgradilo, pa mogu kazati kako ima svega - kaže direktor praškog HTZ-a. Kada je riječ o turističkom Viru, Češka i Slovačka su nekoliko godina unazad među pet najjačih emitivnih tržišta. Slovaci su zahvaljujući nabujalim brojkama iz 2018. postali četvrto emitivno tržište u obje kategorije turističkog prometa s najvećim rastom noćenja i dolazaka, a tu su statistiku poboljšali rekordne 2019. kada su imali nešto manje od 14.000 dolazaka i približno 118.000 noćenja s dodatnim rastom od 9 posto. Ove su godine do polovice kolovoza premašili 10.000 dolazaka i 86.000 noćenja, što ih čini jednom od najuspješnijih turističkih nacija na otoku. Ista je priča s Česima koji ove godine imaju gotovo iste brojke dolazaka i nešto više noćenja od Slovaka, no riječ je o nijansama koje ne mijenjaju suštinu.

- Česi i Slovaci jako vole Jadran - dodaje Miholić precizirajući odnos gostiju iz Češke i Slovačke prema destinacijama na Jadranu i otoku Viru. A vole li Srbi Vir? Ako pitate iskusnog reporterskog lisca, turističkog vodiča i popularno televizijsko lice Radmila Bumbera, odgovor je ponudio još na proljeće kada je s većom skupinom gastro novinara i turističkih radnika s područja bivše Jugoslavije radio turističke priče iz Vir i Nina. Reporter Bumber vodi popularne televizijske formate Hrana za dušu i Srbija koju volim, a trenutno za dušu upija sunčani otočni ambijent i ljepote Vira. Kako Bumberova riječ ima težinu struke, iskustva i mudrosti, njegova procjena da je Vir „velika i fantastična priča“ te činjenica da s obitelji – kćerkom Jovanom Jakovljević, zetom Aleksandrom Sašom Jakovljevićem i unukom Milicom – ponovno ljetuje na otoku, govore mnogo. Fusnota ovoj priči je gola statistika koja kaže da je na otoku od početka godine zabilježeno oko 500 turističkih dolazaka gostiju iz Srbije s oko 5.400 ostvarenih noćenja, i to uglavnom u komercijalnom smještaju. Istina, ove su brojke manje za 17 postu u dolascima i 10 posto u noćenjima pri usporedbi s 2019., ali su za 4 i 7 posto bolje od lanjskih u dolascima, odnosno noćenjima. Dakle, trend je pozitivan, pa će 86 regionalnih televizija i oko dva milijuna Bumberovih gledatelja tjedno uključenih u emisije Hrane za dušu i Srbija koju volim, možda čuti koju lijepu riječ i o otoku Viru. Uostalom, Bumbera s direktorom Liverićem i agencijskim voditeljem Čulinom također veže dugogodišnje poznanstvo s brojnih sajmova i prijateljstvo koje nadilazi interes prema turističkom biznisu.

04. svibanj 2024 13:48