StoryEditorOCM
RegionalŠLAPE NA NOGAMA

Na sud u kratkim hlačama: prije par mjeseci pokušao ubiti policajca, a evo kako je Ivan Božić dobio odgodu suđenja

Piše Vladimir Urukalo
4. rujna 2023. - 16:40

Okovan lisičinama i u kratkim hlačama i šlapama na nogama u veliku dvoranu splitskog Županijskog suda u ponedjeljak je, u pratnji dvojice pravosudnih policajaca, doveden 30-godišnji Ivan Božić kojem je trebalo početi suđenje po optužnici ŽDO-a za pokušaj teškog ubojstva 21-godišnjeg policajca kojeg je pregazio automobilom 30. studenog prošle godine.

No, obzirom da je predsjednica peteročlanog sudskog vijeća sutkinja Tea Budimlić navela da je Božić u petak javio sudu da je umjesto odvjetnice Ivanke Šamije koja mu je bila postavljena po službenoj dužnosti izabrao novog branitelja i to Vinka Ljubičića. On je, pak, imao već prije dogovorene neodgodive obveze, pa je početak suđenja odgođeno za kraj listopada.

Podsjetimo, Božića se tereti da se tog dana nekoliko minuta prije ponoći, upravljajući osobnim vozilom marke Golf iz smjera juga prema sjeveru, nije zaustavio na znak policijskog vježbenika Postaje prometne policije Split koji je u tom trenutku obavljao poslove nadzora i kontrole prometa u Ulici Domovinskog rata.

Kako smo već pisali, mladi je policijski vježbenik bio te srijede u noći u prometnoj patroli sa svojim starijim kolegom mentorom te su u redovitoj kontroli prometa zaustavljali vozila na autobusnom stajalištu preko puta hotela "Atrium". I mladi policajac i njegov stariji kolega imali su na sebi službenu policijsku uniformu te su nosili i reflektirajući policijski prsluk kako bi bili što vidljiviji vozačima koje zaustavljaju.

U jednom su trenutku zaustavili automobil BMW 3, a stariji je policajac stajao na nogostupu i sa suvozačke strane provjeravao unutrašnjost zaustavljenog automobila, dok je policijski vježbenik bio s lijeve vozačke strane na kolniku pokraj vozila i taman je uzimao dokumente od zaustavljenog vozača, tek godinu dana starijeg od policajca. Tada iz smjera raskrižja "kod Slobodne Dalmacije" velikom brzinom, krivudajući po cesti, dolazi crni Golf 7. Mladi policajac, kad je to vidio, mahinalno reagira i podiže ruku sa svjetlećom palicom "Stop policija" pokušavajući zaustaviti divljaka za volanom.

No on se ne zaustavlja niti smanjuje brzinu, nego i dalje juri i namjerno udara prednjim dijelom vozila policajca, koji prvo pada na haubu i vjetrobransko staklo, a onda od siline udarca "leti zrakom" više od deset metara i nemoćno pada na prostor predviđen za zaustavljanje autobusa, pri čemu tijelom udara u stražnji dio parkiranog policijskog vozila. Vozač nije niti pokazao namjeru da uspori, a kamoli da se zaustavi i pruži pomoć udarenom policajcu, nego je udario po gasu.

- Okrivljenika se tereti da je, s nakanom da ga usmrti, bez smanjivanja brzine u naletu prednjim dijelom osobnog vozila ga udario i preko osobnog vozila ga odbacio na kolnik, uslijed čega je oštećenik zadobio osobito tešku i po život opasnu tjelesnu ozljedu. Okrivljenika se tereti da je, nakon počinjenja kaznenog djela, bez zaustavljanja i s ugašenim svjetlima na osobnom vozilu nastavio vožnju u smjeru Solina i Klisa - navela je, uz ostalo, u svojoj optužnici Rene Laura, zamjenica splitskog ŽDO-a.

Nakon bijega i par dana skrivanja pred policijskom potjerom, Božić je uhićen u jednoj privatnoj kući nedaleko od trgovačkog centra "Solin Građa" te se od tada nalazi u istražnom zatvoru. Za ovo mu kazneno djelo prijeti od 10 do 40 godina zatvora.

30. travanj 2024 20:02