StoryEditorOCM
RegionalDRAMA IZA REŠETAKA

Na Bilicama čak 80 osoba lišenih slobode u karanteni: dva člana ‘zločinačke‘ pozitivna, Ringwald i suoptuženici za ubojstvo u Omišu u samoizolaciji

Piše SD
3. ožujka 2021. - 17:46

Među 80 osoba lišenih slobode u zatvoru u Splitu koje su izolirane ili kao oboljeli od COVID-19 ili kao kontakti nalaze se dva člana zločinačke udruge iz Splita te trojica optužena za ubojstvo. Od 41 osobe čiji nalaz je pozitivan su Luka Buzdovačić (36) zvani Sken i Ivan Šunjić (31), optuženi kao članovi zločinačke udruge Deana Majstorovića (35) zvanog Điđi iz Splita.

Što se tiče istražnih zatvorenika, koji se kao kontakti oboljelih unutar zatvora nalaze u samoizolaciji, tu su i Stipe Ringwald (49) iz Šibenika, Jerko Pirić (36) i Vlado Zolota (48) iz Omiša, optuženici zbog ubojstva Karmelina Fistanića (39) iz Piska. Informacija o njihovom statusa stigla je na državno odvjetništvo i sudove kako bi se odgodila ročišta ili istražne radnje koje su već zakazane.

Dvojica članova zločinačke tek čekaju da se potvrdi optužnica koju je USKOK podigao protiv njih. Terete se da su s Điđijem kao šefom, zajedno s Jerkom Malvasijom (35) zvani Jere, Dinom Stojanovićem (39), Bosiljkom Šakićem (39) zvanim Bosi i Hrvojem Miljkom (33) zvanim Castro od polovice 2019. godine do kraja svibnja 2020. godine sudjelovali u zločinačkoj udruzi. Optuženi su za planiranje usmrćivanja T.M.(34) zbog duga od 270.000 eura, bacanje molotovljevih koktela u poslovne prostore radi plašenja konkurencije i dilanje kokaina.

Pozitivan nalaz ima i Borislav Đukić (73), bivši general JNA nepravomoćno osuđen na deset godina zatvora za planiranje rušenja brane Peruća 1993. godine. On se nalazi na bolničkm liječenju.

Što se tiče trojke koja se tereti za ubojstvo u Omišu, njima se na Županijskom sudu u Splitu polovicom ovog mjeseca trebalo nastaviti suđenje za zločin  krajem 2019. godine na Jadranskoj magistrali. Zbog situacije na Bilicama, jasno je kako će mnogi postupci biti na čekanju.

Naime, oni čiji test nije pozitivan, ali su bili u kontaktu s oboljelima su, kako je i uobičajeno, također izolirani, kako od ostale populacije u zatvoru tako i od ročišta na sudu ili tužiteljstvu. Ako netko od njih pokaže u skorije vrijeme simptome, time će se vrijeme u samoizolaciji produljiti što će dodatno usporiti postupke.

U onim kaznenim predmetima gdje ima više okrivljenika, dovoljno je da je jedan u izolaciji zbog zaraze ili kao kontakt, da se ne može održati ročište, istražno ili raspravno. Osim nabrojene trojke saznajemo kako je na listi samoizoliranih i Ivan M. (34) iz Viškova koji je završio u istražnom zatvoru nakon napada i teškog ozljeđivanja 27-godišnjeg radnika u fast foodu u Vukovarskoj ulici u Splitu u prosincu prošle godine.

Napadnuti mladić je zadobio reznu ranu vrata dugu 12 centimetara i široku 4 centimetra, a ozljede su nanijete satarom. Napad je zabilježen na snimkama nadzornih kamera na kojima se vidi maskirani muškarac s ruksakom na leđima koji ulazi u prostor kuhinje i napada radnika. Ivan M. je prijavljen za pokušaj ubojstva.

Od 203 osobe lišene slobode koje su u Zatvoru u Splitu, u epidemiološkoj karanteni je njih 80. Osim okrivljenika, koji sada iz dvostrukih razloga ne smiju dolaziti u kontakt s vanjskim svijetom, na koronavirus je pozitivno i 15 službenika zatvora dok je jedan u samoizolaciji. I to je dodatni element da se svi izlasci zatvorenika smanje na minimum jer svaka pojedina osoba lišena slobode zahtijeva pratnju od najmanje dva pravosudna policajca.

20. travanj 2024 01:42