StoryEditorOCM
RegionalHLADNA FRONTA

Meteorologinja Tea Blažević: ‘Dalmaciju u idućim satima čekaju jake nevere i snijeg na obali i otocima‘; Evo kada ćemo ponovno u kratke rukave!

Piše Vinko Paić
6. travnja 2021. - 19:53
Meteorologinja Tea Blazević u idućim satima u Dalmaciji upozorava na mogućnost jakih nevera i snijega.  Boris Kovacev/Cropix

Iz proljeća smo se opet vratili u zimu pa su tako snježne pahulje zabijelile dobar dio Hrvatske, dok su se u nekim dijelovima Dalmacije gdje je dobar dio dana uz jaku kišu puhalo jugo, a sada bura, temperature spustile i blizu nule. Zima u travnju zadaje i velike muke u prometu, ali i očaj poljoprivrednika u cijeloj zemlji. Koliko će se ova hladna fronta zadržati u Lijepoj Našoj i kada se opet vraćaju topliji i ljepši dani upitali smo Teu Blažević, meteorologinju N1 televizije.

Svjedoci smo velike promjene vremena. Koliko je uobičajeno da se u travnju događaju ovakve obilne padaline poput snijega u unutrašnjosti?

Snježni pokrivač u travnju u nizinama Hrvatske nije česta pojava, no ovo nije prvi put da brojimo bijele centimetre u travnju. Podsjetila bih na snježnu travanjsku epizodu iz 1996. godine kad nam se isto tako približila hladna fronta, i postaja zagrebačkog aerodroma izmjerila je 22 cm snijega, danas tek nekoliko. U Zagrebu u prosjeku u travnju bude tek jedan dan sa snijegom, govore podaci za razdoblje 1949.-2019. Travanjski snijeg najčešći je na Zavižanu, u prosjeku bude 10 dana sa snijegom na toj postaji. Travanj je vrlo nestabilan mjesec, i iako smo sve bliži ljetu, može nas vratiti i u zimu, što smo danas najbolje vidjeli.

Kakvo nas vrijeme čeka idućih dana u Hrvatskoj?

Iako nagla i intenzivna, ova promjena je kratkog vijeka, i već sutra bit će povoljnije prilike, a u nastavku tjedna ponovno će zapuhati vjetar južnog smjera pa bismo krajem tjedna ponovno mogli imati temperature i do 20. Ovakvi nagli temperaturni skokovi mogu narušiti zdravlje osjetljivim skupinama ljudi, i kroničnim bolesnicima, stoga se treba pripaziti! 

Što je s Dalmacijom?

Središte ciklone je trenutačno nad Jadranom, tako da se Dalmacija u ovim trenucima bori s kišom i snijegom, koji pada u Dalmatinskoj zagori, no snijega tijekom večeri može biti i na dijelovima obale pa i na nekim otocima. Upozorila bih i na mogućnost jačih nevera idućih sati u Dalmaciji.

Kada napokon možemo očekivati toplije dane i spremiti duge rukave u ormar?

U nastavku tjedna, osobito prema njegovom kraju, vraćamo se u kratke rukave po svemu sudeći, barem tako u ovim trenucima pokazuju prognostički materijali. Prije toga, pripremimo se na hladna jutra nakon što se razvedri, zbog čega bi moglo biti mraza u unutrašnjosti Dalmacije, ali i ponegdje uz obalu, osobito u četvrtak ujutro. Zaštitite osjetljive biljne vrste! 

23. travanj 2024 23:38