StoryEditorOCM
RegionalKONTRA BETONIZACIJI

Makarska zabranila daljnju gradnju višestambenih zgrada! ‘Prvi smo se uhvatili u koštac s tim, ali postoji i prepreka‘

Piše Dijana Turić
12. prosinca 2023. - 14:25
Makarska, 141020. Ilustracije za novi porast stanogradnje u Makarskoj. Na fotografiji: nova vizura Makarske.Ivo Ravlic/Cropix/Cropix

Ministarstvo prostornog uređenja i graditeljstva napokon je odobrilo izmjene Prostornog plana grada Makarske koje će se u petak naći pred lokalnim vijećnicima.

Prema novom dokumentu, u Makarskoj će do daljnjeg biti zabranjena višestambena gradnja, kao i etažiranje aparthotela, a do takve odluke su, poručuje gradonačelnik Zoran Paunović, došli zbog stanja na terenu koje je neodrživo.

- Ova izmjena Prostornog plana je, usudio bih se reći, najvažnija odluka makarske vlasti u proteklih nekoliko desetljeća te prvi korak da spasimo grad, pokušamo usmjeriti njegov razvoj u smjeru koji je održiv i zaustavimo daljnju betonizaciju.

Iznimno zabrinjavajući rezultati Studije turističkog nosivog kapaciteta, koje smo nedavno predstavili, potvrdili su da, ako se nekontrolirana gradnja nastavi, naša komunalna infrastruktura neće izdržati – kazao je Paunović, naglasivši kako su u pitanju, doslovno, opskrba vodom i električnom energijom, javna odvodnja i normalno prometovanje.

Podsjetimo, nedavno objavljena Studija, koju je gradska uprava izradila u suradnji s Institutom za turizam, potvrdila je kako više od polovine stambenih jedinica u Makarskoj nije stalno naseljeno, od 2016. do 2019. godine izgradnja se udvostručila, a Prostorni plan, donesen 2020. godine, trenutno omogućava izgradnju još 10 tisuća stambenih jedinica.

- To znači kako, nažalost, možemo očekivati nastavak gradnje i u godinama nakon donošenja izmjena Prostornog plana iz 2020. godine, jer su u pitanju ranije izdane dozvole, koje, po zakonu, ne možemo mijenjati. Službe nemaju izbora nego postupiti po slovu zakona, ali tu podvlačimo crtu i više neće biti izdavanja novih dozvola.

Na vrhuncu sezone, Makarska ima 2,2 posjetitelja po stanovniku, a procjena je kako postoji 10 tisuća neprijavljenih komercijalnih ležajeva te tisuću dovršenih stanova u kojima nitko nikada nije živio ni boravio - dodao je gradonačelnik, naglašavajući kako se radi o problemu koji prevladava na većem dijelu naše obale, ali, kako je rekao, samo se Makarska prva uhvatila u koštac s njim.

- Ovdje je riječ o našim ljudima. Mladi nam napuštaju grad jer je cijena kvadrata nevjerojatno skupa, a nikada se nije više gradilo. Problem visoke cijene kvadrata za mlade obitelji nećemo riješiti gradnjom novih stanova, već stavljanjem izgrađenih stanova u funkciju građana, umjesto ilegalnog bogaćenja - kazao je Paunović i dodao kako se ne boji mogućih pritisaka iz građevinskog sektora.

- Na pritiske smo navikli, ali nećemo posustati jer se radi o našoj budućnosti i budućnosti naše djece. Zahvaljujem ovim putem Ministarstvu koje je pokazalo kako politički predznak nije važan kada se radi o pitanjima od životne važnosti – zaključio je Paunović, dodavši kako je siguran da će svi gradski vijećnici podržati izmjene Prostornog plana.

27. travanj 2024 14:26