StoryEditorOCM
RegionalČIJI SU OTISCI?

Kako je provaljena pošiljka droge u Zatvor na Bilicama: čak 50 tableta speeda u PVC vrećicama otkriveno na posljednjoj provjeri.

Piše Katarina Marić Banje
18. svibnja 2021. - 16:40

U Zatvoru na splitskim Bilicama pravosudni policajci našli su u odjeći predanoj za istražnog zatvorenika 50 tableta amfetamina speed. Droga je nađena u petak navečer te je odmah obaviještena PU splitsko-dalmatinska čiji inspektori su preuzeli slučaj kako bi utvrdili sve okolnosti.

Kako saznajemo iz splitske policije, kriminalističko istraživanje je u tijeku. Tablete su nađene u jakni koja je predana ranije tijekom tjedna za istražnog zatvorenika. Zbog epidemiološke situacije odjeća ne ide odmah na istražni odjel već se zadržava dva do tri dana i tek onda se daje osobi kojoj je namijenjena.

Prije toga je ponovno pregledavaju pravosudni policajci koji su na dužnosti. Tu večer su u jakni u PVC vrećicama našli tablete za koje su odmah posumnjali da se radi o speedu ili ecstasyju. Preliminarno testiranje pokazalo je kako se radi o speedu.

Odjeća za pranje

Prema propisanoj proceduri, odjeća se u zatvor predaje dva dana u tjednu, od toga utorkom za istražne zatvorenike, a petkom za pravomoćno osuđene osobe na odsluženju. Veći dio je odjeća koju su zatvorenici poslali na pranje te im se vraća.

Prilikom predaje odjevnih predmeta za pranje, osoba lišena slobode na papiru napiše što je sve u vrećici te tako daje pravosudnom policajcu. Na navedenom papiru moraju isključivo biti podaci o vrsti i broju odjevnih predmeta, nisu dozvoljene nikakve poruke mimo toga.

Isto tako, kada im članovi obitelji ili netko od bliskih osoba vraća opranu odjeću, ona se mora staviti isključivo u PVC vrećicu, papirnate nisu dozvoljene. Uz vrećicu se predaj i papir na kojem puše svaki pojedini komad odjeće, a uz to osoba koja daje odjeću za unos u Bilice mora dati i osobnu kartu na uvid. Odjeća se predaje na ulazu u zatvor u prostoriji neposredno kraj sobice u kojoj sjedi dežurni pravosudni policajac.

image
Zatvor na Bilicama 
Joško Ponoš/Cropix

Tamo predana odjeća prolazi prvi pregled nakon čega vrećica ide unutar zidina zatvora, na odjel za koji je predana, istražni ili odsluženja. Na samom odjelu, nakon propisanog perioda radi izbjegavanja zarade korona virusom, odjeća se vadi iz vrećice i ponovno detaljno pregledava.

Prilikom tog pregleda nađene su sumnjive tablete te je alarmiran MUP. Policija će lako s obzirom na opisanu proceduru utvrditi tko je predao odjevne predmete, a u nastavku istraživanja će utvrditi za koju osobu postoji osnova sumnje za podnošenje prijave zbog zlouporabe opojne droge.

Za očekivat će da će se osim toksikološkog, napraviti i daktiloskopsko vještačenje otisaka prstiju na paketićima. Tragovi papilarnih linija trebali bi olakšati identifikaciju osoba koje su baratale sumnjivim paketićima.

Otisci prstiju

Naravno, ako nisu koristili rukavice i ako DKT tragovi nisu kompromitirani prilikom pregleda odjeće u zatvoru što je malo vjerojatno pošto pravosudni policajci koriste jednokratne rukavice radi izbjegavanja zaraze korona virusom. Stroge mjere protiv širenja virusa pogotovo se primjenjuju nakon velikog broja zaraženih koji su imali početkom ožujka kada je u jednom trenutku pozitivna bila 41 osoba lišena slobode i 15 službenika i namještenika zatvora.

Zaraza je krenula iz kuhinje zbog čega je i bila van funkcije jedan period te se hrana naručivala izvana. Ovlaštene osobe zatvora su obišle nekoliko ugostiteljskih objekata dok se nisu odlučili za jedan iz Solina, koji je oko dva tjedna opskrbljivao kuhanom hranom zatvorenike i pritvorenike.

image
Zatvor Split
Nikola Vilić/Cropix

Jedan od uvjeta bio je da restoran ima u ponudi i desert zbog čega neki objekti iz Splita nisu mogli udovoljiti zahtjevima. Spremali su tri obroka dnevno za oko 200 osoba lišenih slobode, koliko ih ima unutar Bilica. Zarada vjerojatno nije bila viša od 200.000 kuna jer bi u protivnom trebao biti proveden postupak javne nabave.

Taj period djelatnici i službenici zatvora, koji se inače hrane u zatvorskoj kantini gdje plate topli obrok, donosili su hranu sa sobom na radno mjesto. Restoran koje je izabran je onaj iz kojeg se inače dostavlja hrana koju naručuju osobe lišene slobode, mimo obroka koje dobivaju u zatvorskom restoranu.

U drugim zatvorima i kaznionicama jela po narudžbi naručuju se iz zatvorske kuhinje te to pravo koriste istražni zatvorenici koji imaju dovoljno novca na zatvorskom računu. U Splitu su se za jela po narudžbi odlučili za vanjsku dostavu, ali istražni zatvorenici ne mogu birati iz kojeg objekta već isključivo iz navedenog solinskog, koji im je priskočio dostavom na svakodnevnoj bazi u vrijeme zaraze.

25. travanj 2024 15:56