StoryEditorOCM
RegionalVRIJEME ZABRINJAVA

Jučer su padali temperaturni rekordi, nikad prije tako rano, a od utorka slijedi novi šok!

Piše Jutarnji.hr
15. travnja 2024. - 08:29

Ove nedjelje, 14. travnja 2024., nisu zabilježene "samo" rijetko, mjestimice čak i iznimno visoke vrijednosti temperature zraka za sredinu travnja, nego ponegdje čak i novi travanjski rekordi, izvijestio je glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula, prenosi Jutarnji.hr.

Prema još neslužbenim podatcima, koje klimatolozi DHMZ-a tek trebaju analizirati i potvrditi, najviše travanjske vrijednosti temperature zraka izmjerene su u Bednji 30,2 °C, Delnicama 25,2 °C, Karlovcu 31,6 °C, Krapini 30,4 °C, Malom Lošinju 27,1 °C, Ogulinu 29,5 °C, Požegi 30,5 °C, Sisku 31,6 °C i Velikoj Gorici (zagrebačkoj zračnoj luci) 30,6 °C, a na Pargu iznad Čabra 26,0 °C i zagrebačkome Griču 29,8 °C, te u Kutini 31,0 °C i Maksimiru 30,5 °C izjednačeni su dosadašnji rekordi izmjereni u travnju. Kasnije službene i detaljne analize možda otkriju još poneku iznimno visoku vrijednost.

Pritom se ponegdje u unutrašnjosti nije dogodio "samo" prvi vrući dan - onaj s najvišom dnevnom temperaturom zraka 30,0 °C i višom - u ovoj godini, nego i prvi vrući uopće tako rano u godini. Primjerice u Osijeku je do ove nedjelje prvi vrući dan u godini bio 19. travnja, i to 1920. godine, a u Maksimiru "tek" 29. travnja, i to 2012. godine.

Iznadprosječno toplo bit će još u ponedjeljak, pa i utorak, tijekom kojeg slijedi velika promjena vremena! I to ne samo kratkotrajna.

U utorak stiže kraj neuobičajeno toplog vremena s kišom i grmljavinom, koji će najprije zahvatiti sjeverozapad zemlje. S naglim okretanjem vjetra na sjeveroistočni prodrijet će osjetno hladniji zrak, pa će kiša potkraj dana u gorju prelaziti u snijeg. U srijedu i četvrtak još hladnije te promjenjivo s povremenom oborinom, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

I na Jadranu će se u utorak postupno naoblačiti. Glavnina kiše, ponegdje i u obliku pljuskova s grmljavinom, stiže u drugom dijelu dana i u noći na srijedu. Umjereno i jako jugo već će u utorak navečer na sjeveru naglo okrenuti na olujnu buru. U srijedu i četvrtak promjenjivo. Kiša i pljuskovi većinom lokalni. Puhat će bura i sjeverozapadni vjetar, a temperatura će biti primjerenija sredini travnja od ove prošlih dana.

29. travanj 2024 06:30