StoryEditorOCM
RegionalŽUPNIK BLUDNIK

Hvarski svećenik (72) priveden zbog pedofilije: majka 15-godišnjakinje prijavila ga da je djevojčicu dirao po grudima i štipao po intimnim dijelovima

Piše Vladimir Urukalo / SD
23. svibnja 2018. - 21:54
svecenik

Zbog sumnje u kazneno djelo bludne radnje i spolnu zloporabu djeteta mlađeg od 15 godina, policija je u utorak uhitila 72-godišnjaka s otoka Hvara, a riječ je o jednom od tamošnjih župnika.

Za prvo kazneno djelo predviđena je kazna zatvora od jedne do tri godine zatvora, a za drugo zatvor u trajanju do osam godina. Kako doznajemo, navodno se radi o više kaznenih djela počinjenih u duljem vremenskom razdoblju na štetu jedne djevojčice.

Nakon privođenja na Općinsko državno odvjetništvo u Splitu, uhićeni je svećenik ispitan te je sudac istrage odredio mjeru opreza – obveze javljanja u policijsku postaju te zabranu uspostavljanja kontakta i približavanja žrtvi, iako je ODO tražio istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i mogućnosti ponavljanja djela. Iz ODO-a Split najavili su žalbu na ovakvu odluku.

Kompliciran slučaj

– Nakon dovršenoga kriminalističkog istraživanja, 72-godišnjak je uz kaznenu prijavu jučer tijekom dana predan pritvorskom nadzorniku – priopćili su iz splitske policije na naš upit.
Pojašnjeno nam je da je riječ o kompliciranom slučaju, a zašto je to toliko komplicirano, shvatilo se nakon priopćenja Hvarske biskupije koje je objavljeno preko IKA-e.
Dakle, radi se o svećeniku koji pripada toj biskupiji, a po neslužbenim informacijama prijavila ga je majka jedne djevojčice mlađe od 15 godina, i to da je njezinu kćer pipao po grudima i štipao po intimnim dijelovima.
"Biskupski ordinarijat u Hvaru primio je obavijest o uhićenju i započetom kriminalističkom istraživanju jednoga klerika Hvarske biskupije zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene kazneno-pravne zaštite djece i maloljetnika.
U skladu s propisima kanonskoga prava, dijecezanski biskup izrekao je kleriku sve mjere predviđene crkvenim zakonodavstvom u takvim slučajevima. Hvarski biskup Petar Palić izražava duboko žaljenje i suosjećanje s osobom koja je doživjela zlostavljanje i njezinom obitelji. Ujedno, biskup izražava beskompromisni stav u suočavanju s takvim zloporabama koje umnogome narušavaju povjerenje i svekolike odnose unutar crkvene zajednice", stoji u priopćenju biskupije.

Osumnjičeni svećenik M.Z. rodom je s Brača, a zaređen je 1971. godine. Od tada pa do ove suspenzije bio je župnik u Dolu na Hvaru te je ujedno četvrt stoljeća bio župnikov suradnik u Starom Gradu. Zatim je obavljao i službu župnika u dvjema hvarskim župama: petnaest godina u Selcima i devet godina u Sv. Nedjelji. Prije dvije godine dobio je nagradu za životno djelo od Gradskog vijeća Staroga Grada. Tom prigodom mediji su objavili da je "vrlo omiljen među vjernicima te je nadaleko poznat kao iskren, dobronamjeran i gostoljubiv čovjek, te mnogi o njemu govore da ima veliko srce". Na otoku je poznat kao strastveni maslinar koji se brine o više od 350 stabala maslina, te su ga nazvali i "najvećim maslinarom među hrvatskim svećenicima".

19. travanj 2024 03:46