StoryEditorOCM
RegionalLIJEPE VIJESTI!

Hrvatska nastavlja biti najsigurnija destinacija za odmor na Mediteranu: rekorder Zadarska županija sa 70 posto prošlogodišnjih noćenja

Piše HTZ/Zadarski.hr
29. srpnja 2020. - 13:36

Web stranicu www.croatiacovid19.info, koju je pokrenula Hrvatska udruga turizma s ciljem svakodnevno ažuriranog i točnog informiranja o broju slučajeva Covid-19 u Hrvatskoj te njenim regijama, u prva četiri dana od pokretanja posjetilo je preko 30.000 jedinstvenih korisnika.

Najviše posjetitelja dolazi iz Njemačke (30,91%), Mađarske (28,15%), Hrvatske (13,57%), Slovenije (10,82%), Austrije (6,88%), Nizozemske (2,83%) i UK-a (2,16%). Manji broj korisnika dolazi iz Švicarske (1%), Italije (0,65%) i Belgije (0,61%).

Web stranica jasno pokazuje da je epidemiološka situacija od danas u čitavoj zemlji ”u zelenom” te je najbolja na Mediteranu, s najmanje aktivnih slučajeva. Posebno je dobra situacija u ključnim turističkim destinacijama na obali i priobalju, iznad nacionalnog prosjeka i bolja od situacije u najsigurnijim EU članicama. Veliki interes, posebno stranih gostiju, za Covid-19 tracker stranicu još je jedan pokazatelj da je sigurnost ključna odrednica uspjeha ove sezone, a Hrvatsku su kao sigurnu destinaciju ove sezone prepoznali brojni strani gosti.

S obzirom na situaciju - dobro je!

U Hrvatskoj je ostvareno više od 2,2 milijuna turističkih dolazaka u srpnju, što je 53,2 posto dolazaka ostvarenih u istom razdoblju prošle godine. Hrvatsku je od početka godine posjetilo gotovo 3,9 milijuna turista koji su ostvarili preko 24 milijuna noćenja. Od prošlog izdanja newslettera do danas ostvareno je više od pet milijuna noćenja, a posljednja četiri dana zaredom bilježi se više od 700.000 noćenja dnevno.

Među obalnim županijama u srpnju je rekorder Zadarska županija koja je dosegnula razinu preko 63 posto dolazaka (326 tisuća) i gotovo 70 posto (tri milijuna) prošlogodišnjih noćenja. Destinacije s najviše ostvarenih dolazaka u srpnju su Rovinj, Medulin, Crikvenica, Poreč, Umag i Split.

Hrvatska je u posljednjih tjedan dana od prethodnog izdanja Newslettera zabilježila pad broja novih slučajeva za 62 posto
Zahvaljujući kvalitetnoj epidemiološkoj situaciji Njemačka i Austrija potvrdile su da je Hrvatska sigurna te je preporučuju svojim građanima za ljetni odmor.

image
Noc punog miseca
Jure Miskovic/Cropix


Austrijska vlada je Hrvatsku svrstala u kategoriju sigurnih, odnosno “stabilnih” zemalja iz kojih po povratku u Austriju nije potrebno predočenje PCR testa, a nikakva ograničenja za putovanje i povratak ne postoje ni za građane Njemačke.
Također, Slovenija je potvrdila da Hrvatska ostaje na listi zemalja za koje nije obvezna karantena pri povratku.

Hrvatska je dodatno povećala sigurnost svojih građana i svih gostiju predstavljanjem mobilne aplikacije “Stop Covid-19”. Mobilna aplikacija je u potpunosti usklađena s Preporukom Komisije (EU) 2020/518 od 8. travnja 2020. te je interoperabilna sa svim sličnim aplikacijama u drugim EU članicama. To znači da gosti iz EU zemalja koji na svojim mobilnim uređajima imaju instaliranu sličnu aplikaciju dolaskom u Hrvatsku ne moraju ništa dodatno instalirati, već će njihova aplikacija normalno funkcionirati te ih upozoriti u slučaju epidemiološki rizičnog kontakta.

U gotovo pet mjeseci otkada je u Hrvatskoj zabilježen prvi slučaj zaraze Covid-19, koji je bio uvezen, još nema službenih informacija da se niti jedan od državljana drugih država zarazio u komercijalnom smještaju u Hrvatskoj.

Najviše inozemnih gostiju iz Njemačke, nakon toga iz Slovenije, Češke, Austrije i Poljske. Pritom je broj turističkih dolazaka iz Njemačke na razini 92 posto lanjskog rezultata, iz Slovenije na 91 posto lanjskog rezultata, dok je broj dolazaka gostiju iz Poljske i Češke na 82 posto lanjskog rezultata.

Hrvatska nastavlja biti najsigurnija, najbliža i najprihvatljivija destinacija za odmor na Mediteranu svim gostima iz središnje EU.

image
Brojni kupaci
Ivo Ravlic/Cropix

Putovanje u Hrvatsku 

Odlukom o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske zabranjen je, odnosno ograničen, prelazak osobama preko graničnih prijelaza od čega su izuzeti državljani EU (bez obzira na mjesto prebivališta), schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, kao i članova njihovih obitelji te državljani trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem. Za osobe trećih zemalja ulazak je moguć uz PCR Covid-19 test ne stariji od 48 sati prije ulaska ili je potrebna  samoizolacija od 14 dana. Samoizolacija se može skratiti uz obavljeni negativni rezultat PCR Covid-19 testa izvršenog nakon 7 dana samoizolacije.

Za sve državljane EU, državljane zemalja koje su u schengenskom prostoru, državljane zemalja koje su pridružene schengenskom prostoru te državljane trećih zemalja s dugotrajnim boravištem u tim državama Hrvatska je u koordinaciji s ostalim članicama Europske unije otvorila granice te omogućila slobodan ulazak u zemlju bez ikakvih ograničenja

Hrvatska je dodatno ubrzala ulazak u zemlju uvođenjem posebnih traka ENTER CROATIA na graničnim prijelazima Bregana, Macelj, Rupa i Plovanija za sve putnike koji su se prijavili za ulazak u zemlju putem službenog sustava Enter Croatia.

Na digitalnoj informativnoj platformi Europske komisije „Re-open EU” možete na jednom mjestu i u realnom vremenu vidjeti detaljne informacije važne za putovanja i planiranje odmora ove sezone.

image
Zadar, 200714.
Sparnu ljetnu vecer turisti su iskoristili za setnju Poluotokom.
Foto: Luka Gerlanc/CROPIX

Otvoreni turistički objekti i ljetovališta

Trenutno su u Hrvatskoj otvoreni 817 hotela i 417 kampova i svakodnevno se otvaraju novi turistički objekti i sadržaji u destinacijama diljem obale. Turisti su od početka godine najviše noćenja ostvarili u objektima u domaćinstvu, gotovo 9,5 milijuna noćenja, zatim u kampovima - 4,3 milijuna noćenja i u hotelima 3,1 milijun noćenja.  

Precizne preporuke za organiziranje rada hotela, kampova i općenito ugostiteljskih objekata možete pronaći na službenim web stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Sve kompanije primjenjuju najviše standarde zaštite, svi turistički djelatnici slijede preciznu proceduru i upoznati su s načinima djelovanja u slučaju potrebe. 

Total News Croatia objavio je i cjelovitu mapu plaža na kojima je dopušteno uživanje i kućnim ljubimcima. Možete pronaći plaže po lokacijama.

PuTNE INFORMACIJE

- Svjetsko vijeće za putovanja i turizam (WTTC) upozorilo je vlade širom svijeta da bi daljnje zatvaranje granica moglo ozbiljno ugroziti globalni gospodarski oporavak.
Croatia Airlines, nacionalni avioprijevoznik te član udruge Star Alliance, i Jadrolinija, vodeći putnički brodar u Republici Hrvatskoj, potpisali su ugovor o poslovnoj suradnji temeljem kojeg će u narednom razdoblju, ujedinjujući snage, nastojati dodatno unaprijediti hrvatsku turističku ponudu. Croatia Airlines i Jadrolinija zajedno će razvijati platformu preko koje će se putnicima u budućnosti nuditi intermodalna prometna usluga, odnosno kombinacija zračnoga i pomorskog prijevoza i to za putovanja iz europskih zračnih luka do hrvatskih otočkih odredišta.
- Croatiananaviation.com objavio je informaciju kako EasyJet od kraja srpnja uvodi nove linije u Dubrovnik, Zadar i Pulu, a u kolovozu će značajno povećati broj destinacija i tjednih letova prema hrvatskim zračnim lukama:

Linije prema Zadru

  • linija Zadar - Amsterdam nastavlja prometovati 2 puta tjedno,
  • linija Zadar - Basel nastavlja prometovati 3 puta tjedno,
  • linija Zadar - Berlin nastavlja prometovati 1 tjedno,
  • linija Zadar - London Luton nastavlja prometovati 2 puta tjedno,
  • uvedena je linija Zadar - London Gatwick, od 25. srpnja, 2 puta tjedno (utorkom i subotom),

Austrian Airlines će u kolovozu nastaviti prometovati prema Dubrovniku, Splitu kao i do sada i uvesti nove letove prema Zadru i Zagrebu. Ovogodišnja nova linija Austrian Airlinesa između Beča i Zadra, od početka kolovoza prometovati će češće - 4 puta tjedno (ponedjeljkom, četvrtkom, petkom i subotom), što je jedan let tjedno više u odnosu na red letenja u srpnju.

  • linija Frankfurt - Zadar, 3 puta tjedno (svake srijede, subote i nedjelje),
  • linija Munchen - Zadar, 1 tjedno (svake subote).
15. travanj 2024 19:38