StoryEditorOCM
RegionalPONOVLJENO SUĐENJE

Filip Zavadlav se obratio sutkinji Strinić: Tražim oslobađajuću presudu za Filipa Zavadlava

Piše Vladimir Urukalo
19. listopada 2023. - 16:42

Okrivljenik je bio i ostao potpuno ubrojiva osoba, a što se tiče odnosa okrivljenika i preminulih osoba, tu se pridružujem navodima Županijskog državnog odvjetništva, no negiram da sam svojim rukama pritisnuo obarač prema žrtvama. Slažem se s motivom, ali negiram počinjenje.

Ovaj okrivljenik nije počinio kazneno djelo za koje se tereti, iako je u trenutku pucnjave na mjestu događaja bilo više osoba, i to niz svjedoka potvrđuje, sud je to zanemario i fokusirao se samo na mene. Nejasno je kako i od koga je okrivljeni nabavio oružje, a nelogično je da bi okrivljenik napravio to za što ga terete jer svjedoci govore kako on nije osoba koja je sklona nasilnom rješavanju stvari te da je planirao obiteljski život i daljnji profesionalni razvoj.

Nema podataka i dokaza da je okrivljenik pucao, a sve odgovore o počinitelju i svim drugim okolnostima sud će dobiti ako ga saslušaju vještak psihijatar i psiholog u dopuni vještva kako je predlagano, a sud je odbio. Tražim oslobađajuću presudu – kazao je u četvrtak, govoreći o sebi u trećem licu, Filip Zavadlav (27) u svojoj završnoj riječi na kraju ponovljenog suđenja na splitskom Županijskom sudu u kojem mu se sudi za trostruko teško ubojstvo Jurice Torlaka (37), Marina Bobana (25) i Marina Ožića Paića (25) u siječnju 2020. godine.

‘Ovo je maltretiranje‘

Sutkinja Višnja Strinić najavila je izricanje presude 24. listopada, a u četvrtak su se na ročištu pojavila i dva posljednja predložena svjedoka. Obojica su rekla da ne žele da im u javnost izlaze imena, a prvi od njih, 49-godišnji trgovac, praktično je odbio svjedočiti navodeći da ga se maltretira, da ne želi imati uopće posla sa Zavadlavom te da nije ponio nikakve osobne dokumente jer ga je policija ujutro “digla iz kreveta” i to po peti put.

– Ovo je maltretiranje čoviče božji, čemu sve ovo ako sam reka da ne želim govoriti jer se bojim za svoju sigurnost i svoju obitelj – uzrujao se svjedok na pitanje odvjetnika obitelji oštećenih Željka Lubine koji je pitao je li bio s Torlakom i Bobanom prije negoli su ubijeni.

Kako je pojasnio odvjetnik, majka pokojnog Bobana mu je rekla da je baš ovaj svjedok bio s njima i da je on trebao voziti Torlaka na motoru, ali nije jer nije do kraja popio pivo, pa je motor vozio njezin sin.

Nakon njega, svjedočio je 28-godišnji kuhar, dobar Zavadlavov prijatelj koji je kazao, uz ostalo, da mu se Filip žalio da ima problema s nekim momcima jer njegov brat Stanislav ima dug i da je tim momcima obećavao da će to Filip vratiti kad se vrati s broda, no da se ne sjeća da je navodio imena. Pojasnio je i kako je jedne večeri krajem ljeta 2019. godine bio u šetnji s Filipom te su ih na Matejušci odjednom zaskočila dva momka s kacigama na motoru. Počeli su Zavadlava prvo verbalno napadati, a onda i udarati rukama po glavi i tijelu, a on ih je smirivao i razdvajao.

– Ne sjećam se kako su izgledali, znam da je jedan bio viši, drugi manji i da je jedan bio možda proćelav... Filip mi je poslije rekao da je jedan od njih imao nož koji mu je ispao, no ja to nisam vidio. Ne mogu se sjetiti njihove odjeće, a ne znam niti koliko je puta Ožić Paić napao Filipa. Nije mi poznato to ime – kazao je svjedok na Zavadlavovo pitanje.

– Ajde, reci istinu, šta je sad – kazao je Zavadlav svjedoku, kad je ovaj odlazio i prijateljski mu mahnuo, ovaj mu je dobacio: “Vidimo se vani prije nego što misliš”.

Dug od 25 tisuća kuna

Predlagao je Zavadlav, kao da njegov odvjetnik po službenoj dužnosti uopće nije u sudnici, i daljnje dokazne prijedloge, poput saslušanja svog najmlađeg brata na okolnosti Staninog duga i osoba koje su dolazile na vrata njihova stana iznuđivati novac te saslušanja djevojke Marije s kojom je do tada bio u vezi, jer se u prvoj presudi suda navodi da je razlog njegova stanja bio prekid ljubavne veze. No, svi su prijedlozi odbijeni kao nepotrebni i usmjereni odugovlačenju.

U završnim riječima Mira Dolić, zastupnica optužbe, rekla je, uz ostalo, kako je nedvojbeno dokazano da je Zavadlav počinio tri teška djela ubojstva iz osvete, da je njegov brat imao dug od 25 tisuća kuna zbog kojeg su oštećenici iznuđivali njegova brata Filipa te da se sam okrivljeni obraćao za pomoć.

– Svi su ga upućivali na stručne službe, za njegovo psihičko stanje zna se kome se trebao obratiti, a za iznudu i kaznena djela postoji policija. No, on se očito ne obraća nikome, nego poseže za načinom rješavanja problema koji nikako nije smio. Mi smo uređena država i da svi tako rješavamo probleme, sveli bismo se na Divlji zapad... Nitko nema pravo uzeti pravdu u svoje ruke i bilo kome oduzeti život. Okrivljeni se u niti jednom trenutku ne kaje niti izražava sućut, već u svojoj obrani o žrtvama govori da su “tri crkotine” – navela je tužiteljica Dolić.

Odvjetnik Lubina zatražio je u svojoj završnoj riječi da sud iz činjeničnog opisa makne dio koji govori o tome da su žrtve prodavale drogu i iznuđivale braću Zavadlav te da je Filip znao da na motoru u sporno vrijeme dolaze Boban i Torlak, jedino “ako mu je netko javio s Matejuške”, a na sudu je da to utvrdi.

Naposljetku, odvjetnik Toni Vukičević, koji po službenoj dužnosti brani Zavadlava koji to uopće ne želi, kazao je, među ostalim, da predlaže da se iz opisa djela izbace sve kvalifikatorne okolnosti za teško ubojstvo. 

03. svibanj 2024 14:52