StoryEditorOCM
RegionalOČUH IZ NOĆNE MORE

Dubrovačkom pedofilu koji je zlostavljao posvojenu kćerku sud smanjio kaznu za 3 godine zatvora, a kao olakotnu okolnost uzeli to što je bio branitelj

Piše VLADIMIR URUKALO/SD
14. rujna 2021. - 15:43

Iako je Županijski sud u Dubrovniku u travnju ove godine na 14 godina zatvora nepravomoćno osudio G.N. (48) zbog spolnog zlostavljanja njegove osmogodišnje pastorke, Visoki kazneni sud po žalbi njegove odvjetnice preinačio je presudu i smanjio je na 11 godina zatvora.

Presudom dubrovačkog suda 48-godišnjak je bio osuđen jer je od sredine 2019. do sredine 2020. godine u spavaćoj sobi obiteljske kuće učestalo zlostavljao malodobnu kćer svoje supruge pa je tako počinio kazneno djelo spolnog odnošaja s djetetom i zloporabe odnosa ovisnosti djeteta o njemu kao skrbniku.

Tročlano sudsko vijeće Visokog kaznenog suda sastavljeno od tri sutkinje ocijenilo je da je obrana bila u pravu tvrdeći da je izrečena kazna prestroga u odnosu na olakotne okolnosti.

- Generalnu i specijalnu prevenciju je moguće postići i blažom kaznom i to onom od 11 godina zatvora. Naime, u obzir treba uzeti zapriječenu kaznu za kazneno djelo za koje se tereti optuženik, a to je kazna zatvora tri do 15 godina te je u pravu optuženik kada tvrdi da je prvostupanjski sud prilikom odmjeravanja kazne precijenio značaj otegotnih, a podcijenio značaj olakotnih okolnosti te propustio optuženiku cijeniti kao olakotnu okolnost činjenicu da je sudjelovao u Domovinskom ratu - stoji, uz ostalo, u pravomoćnoj presudi Visokog kaznenog suda.

Nadalje, vijeće Visokog kaznenog suda je utvrdilo da je dubrovački sud ispravno vrednovao otegotne okolnosti kada navode da je počinio kazneno djelo u duljem vremenskom razdoblju, što upućuje na njegovu upornost i odlučnost u protupravnom postupanju.

- Činjenica da je djetetu nanosio bol i to kako fizičku tako i psihičku čime je narušio tjelesni i emocionalni razvoj djeteta, a kazneno djelo počinjeno je prema pastorci i to od osobe s kojom dijete živi u zajedničkom kućanstvu, su okolnosti koje predstavljaju samo obilježje djela pa je u pravu žalitelj kada navodi da ih je sud dvostruko vrednovao, kako kroz kaznu, tako i kroz ocjenu otegotnih okolnosti. Zbog iznesenog, ovaj sud kao sud drugog stupnja nalazi opravdanim optuženika osuditi na kaznu zatvora u trajanju od jedanaest godina - zaključilo je pravomoćno sudsko vijeće Visokog kaznenog suda.

19. travanj 2024 02:33