StoryEditorOCM
RegionalFATALNA UJNA

Dramatične scene s izricanja presude: Slađana Novoselnik grcajući u suzama najavila novu pravnu borbu

29. rujna 2017. - 20:26
9148823

 

- Dug je put - jedva je prošaputala, prije negoli je briznula u plač pred sudskog zgradom Slađana Novoselnik (34) iz Virovitice nakon što je u petak oslobođena optužbe da je poticala maloljetnog nećaka na ubojstvo supruga Domagoja Novoselnika (32) u Vrisniku na otoku Hvaru u ljeto 2011. godine.

Nepravomoćna oslobađajuća presuda objavljena je nakon što je provedeno drugo po redu suđenje pošto je Vrhovni sud ukinuo prvu osuđujuću presudu od 22 godine zatvora za nju zbog poticanja te 10 godina za nećaka zbog ubojstva.

Prije oslobađanja optužene Novoselnik, mladić je proglašen krivim za teško ubojstvo ujaka te mu je određena kazna od osam godina zatvora.

Od početka trajanja kaznenog postupka oboje optuženih su proveli u pritvoru maksimalni mogući rok, Slađana Novoselnik tri i pol godine, a optuženi mladić godinu i pol, budući da je u vrijeme počinjenja kaznenog djela bio maloljetan.

Maksimalan pritvor

Ubojstvo Domagoja Novoselnika dogodilo se kada je optuženi mladić imao 17 godina, zbog čega je suđenje zatvoreno za javnost. Prema optužnici, Domagoj Novoselnik je ubijen zbog intimne veze između njegove supruge Slađane Novoselnik i mladića. Kod ujaka, koji je imao privatnu tvrtku na Hvaru, mladić je došao živjeti i raditi.

Optužnica je navodila kako je mladić počinio ubojstvo, a Novoselnik ga potakla na zločin. Zato je u javnosti dobila nadimak "fatalna ujna".

Oboje su negirali počinjenje kaznenog djela, a tijekom postupka su se počeli i međusobno teretiti. Sudsko vijeće pod predsjedanjem Damira Romcaocijenilo je kako je mladić usmrtio ujaka na podmukao način i time počinio teško ubojstvo.

Budući da je počinitelj bio maloljetan, maksimalna moguća kazna je deset godina zatvora, a dobio je osam jer je uzet u obzir protok vremena, njegovo kajanje te činjenica da nije osuđivan. Za Slađanu Novoselnik smatraju kako nema dokaza da je poticala mladića na ubojstvo.

Vrhovni sud je u svojoj odluci o ukidanju prve presude naveo kako se mora uzeti u obzir i da sam optuženi mladić negira ikakvu ulogu Slađane Novoselnik u stvaranju i održavanju volje za usmrćenje Novoselnika. Za ovo suđenje dali su jasnu uputu da se dobro ocijeni spada li nečinjenje tj. nesuprotstavljanje odluci počinitelja pod poticanje kao oblik sudioništva u ubojstvu.



Osim prijeteće dugotrajne kazne zatvora, Slađana Novoselnik se od 2011. godine bori i sa situacijom da joj je kći koju ima sa Domagojem Novoselnikom povjerena na skrb njezinoj svekrvi, baki djevojčice koja joj ne dozvoljava viđanje s djetetom.

- Nisam vidjela svoju devetogodišnju kćer otkad sam izišla iz pritvora 2015. godine, skoro tri godine. Čak sam prošle godine išla na Hvar tamo raditi samo da bih došla do nje i vidjela je. Tamo su me odbili jer su uvijek tražili neku treću osobu za nadzor susreta koje nikada nije bilo. Imamo samo telefonski kontakt svake subote. Od drugih sam čula da mi se kći pričestila tako da ni tada nisam bila kraj nje - grcajući nam je kazala Slađana nakon prve provale suza.

Bitka za dijete

Njezina odvjetnica Doris Košta ogorčena je na situaciju u kojoj je majci onemogućeno da viđa kćerku, unatoč pravomoćnom rješenju da ima pravo na susrete.

- Mi sada krećemo u bitku da se dijete vrati majci. Razlozi oduzimanja djeteta nisu postojali nikada jer je moja klijentica po Ustavu i Zakonu nevina. Mi smo radili korak po korak s obzirom na stanje spisa i bilo bi neiskreno ako ne bih kazala da sam očekivala oslobađajuću presudu. Moja klijentica od samog početka negira počinjenje kaznenog djela. Ono što moram reći sada kada imamo oslobađajuću presudu, to je da ukažem na jedan stravičan problem nerada od strane Centra za socijalnu skrb u Splitu. Kad kažem nerada, onda morate znati da je mojoj branjenici dijete oduzeto isključivo iz razloga što je ona bila u zatvoru. Mi smo poduzeli sve radnje u onom trenutku kada je izišla iz zatvora da dobije dijete. Centar je to u cijelosti zanemario i pokrenuo postupak oduzimanja roditeljske skrbi i sud je donio odluku o dodjeli starateljstva baki. U međuvremenu su ti kontakti nikakvi, osim preko telefona, zato što baka odbija bilo kakav susret, a Centar Split kaže da podružnica Stari Grad, odnosno otok Hvar nema dovoljan broj ljudi koji bi mogli biti prisutni za vrijeme kontakta u funkciji nadzora – prepričala nam je kronologiju razdvajanja majke i kćeri odvjetnica Košta.

18. travanj 2024 17:26