StoryEditorOCM
RegionalCIJENE LETE U NEBO

Dok svi pričaju o koronavirusu, poharala nas suša! Urod maslina u Dalmaciji je prepolovljen: litra će se prodavati od 90 do 150 kuna

Piše PSD
10. rujna 2020. - 14:34

Sušno ljeto i visoke temperature ostavili su posljedice u dalmatinskim maslinicima, gdje je urod gotovo prepolovljen. Zbog lošeg uroda maslina uljare bi ove jeseni mogle ostati suhe, pa je realno očekivati značajno poskupljenje maslinova ulja.

Neće biti nestašice ulja, dapače, ostale su i lanjske zalihe zbog izostanka pune turističke sezone, koje će se naći na tržištu i tako kompenzirati loše učinke ovogodišnje berbe. Ali sve su izglednije više cijene ulja i do 50 posto, poglavito brendiranih sorti. Tako bi brendirano ulje moglo dosegnuti cijenu i do 150 kuna po litri, a ono u rinfuzi i do 90 kuna. Za razliku od dalmatinskih maslinika, koje trpe posljedice dugotrajne suše, u Istri je situacija potpuno drugačija. Tamo je kiše bilo tijekom ljetnih mjeseci pa tamošnji maslinari ne očekuju lošiji urod ni posljedično manju količinu proizvedenog ulja.

Mušica

– Količina je manja, ali je kvaliteta dobra – ističu maslinari, koji očekuju da će cijena ulja na tržištu rasti zbog zakona ponude i potražnje, manja ponuda – veća cijena. Naglašavaju da će loše proći oni koji nisu zalijevali maslinike.

Kad bi i u ovom trenutku pala kiša, stanje u maslinicima bi se popravilo jer do berbe ima još vremena. No i to je dvosjekli mač jer će s kišom navaliti štetnici, poglavito maslinina mušica, koja ubode plod masline, koji zatim truli i otpada s grana. Stoga je za masline bolje da ostane ovako sušno razdoblje koje usporava mušicu, bez obzira na to koliko bi korijenu bila potrebna kiša.

– Urod maslina ove će sezone biti manji jer se stabla još oporavljaju od posljedica mraza iz 2018. godine. Ujedno, tu je i sušna sezona, koja je na otocima i nekim priobalnim područjima također značajno umanjila urod. Kako se prava kiša ne očekuje još neko vrijeme, može se reći da nas čeka jako loša sezona – ističe Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije.

Stoga se očekuje da će ove godine urod biti oko 50 posto lanjskog, koji je bio prosječan. Naravno, uz oscilacije po područjima i mikrolokalitetima, smatra Ljubenkov, koji se ipak nada da bi plod masline trebao biti kvalitetan jer suša u pravilu znači manje štetnika i bolesti.

image
Božidar Vukičević/Cropix


– Istaknuti maslinari i uljari koji imaju brendirano ulje zasigurno će podići cijene nešto više od prosjeka jer će imati manje ulja koje većinom redovito prodaju poznatim kupcima. Ovo zahtjevnije razdoblje za sve poljoprivrednike treba sagledati kao prigodu za unaprjeđenje sustavnog i marketinškog pristupa tržištu.

Moljac

Sada je više vidljivo da se treba ozbiljno promišljati i provoditi primjena organizirane proizvodnje preko zadruga. Taj poslovni oblik pruža važnu mogućnost da OPG-ovi u tom zajedničkom nastupu na tržištu imaju znatno povoljniju proizvodnju i sigurniji plasman, smatra Ljubenkov.

Stanjem u maslinicima nisu zadovoljni ni maslinari udruženi u svoju udrugu "Mastrinka" na području Kaštela.

– Stanje u maslinicima dosta je varijabilno i ovisi prvenstveno o mikrolokaciji na kojoj se nalazi svaki pojedini maslinik. Ova je godina, usudili bismo se reći, obilježena nizom vremenskih neprilika: topla zima, kišno proljeće (što je iznimno loše u vrijeme cvatnje), olujna bura u cvatnji, a u Donjim Kaštelima imali smo i jaku tuču koja je uništila i ono malo maslina na stablima. Osim navedenih vremenskih neprilika, cvjetna generacija maslinina moljca napravila je dosta značajne štete u maslinicima koji se nisu pravovremeno zaštitili od napada. Gotovo cijelo ljeto imali smo dosta intenzivan let maslinine muhe (i moljca). Da stvar bude gora, istekla je registracija jedinim sredstvima koja su imala učinkovito kurativno djelovanje na maslininu muhu. Dakle, općenito jako loša maslinarska godina – poručuju iz "Mastrinke".

Zbog svega, dalmatinski maslinari teško mogu očekivati prosječnu maslinarsku godinu.

– Kvantiteta je ove godine lošija, no kvaliteta je iz godine u godinu sve bolja. Udruga već dugi niz godina intenzivno radi na edukaciji i savjetovanju maslinara i uljara – ističu iz "Mastrinke".

image
Dragocjena tekućina - cijene lete u nebo
cropix
24. travanj 2024 04:24