StoryEditorOCM
RegionalZABORAV POVIJESTI

Da čovjek ne povjeruje, na dalmatinskom otoku s plakata za film ‘El Shatt‘ izrezali zvijezdu petokraku!

Piše S. K.
13. kolovoza 2023. - 14:06
Zvijezda na plakatu za film ‘El Shatt‘ na Korčuli nije svijetlila do jutra, otkinuta je s plakataSnimio čitatelj

Hvaljeni dokumentarac "El Shatt" Ivana Ramljaka koji je imao zapaženu premijeru u lipnju na Festivalu mediteranskog filma u Splitu krenuo je na turneju po Dalmaciji, odakle su u Egipat prije osam desetljeća i otputovali Dalmatinci da spase živu glavu pred Nijemcima.

Film večeras igra u Korčuli, međutim plakat koji ga je najavljivao oštećen je. I to tako da je s njega sa zastave istrgnuta zvijezda petokraka. Je li to napravljeno iz obijesti, pod utjecajem alkohola ili opijata, iz neznanja, iz uvjerenje ili mržnje, za sada nije poznato.

 

image

Plakat za film ‘El Shatt‘ na Korčuli dok je još imao zvijezdu

Snimio čitatelj

Međutim činjenica jest da je s plakata istrgnuta zvijezda petokraka, koja je bitna za zbjeg u El Shattu jer je zbjeg organizirala partizanska vlast. I to žena, djece i starijih koji su uglavnom bili iz obitelji partizana da im se ne dogodi odmazda. Ta je zvijezda bitni dio nacionalne povijesti 20. stoljeća. To bi trebali znati i oni koji su je uklonili iz uvjerenja kao i oni koji su je uklonili iz neznanja ili iz pijanstva koje vjerojatno nije prouzročeno zvjezdanim Heinekenom.

Uklanjanje zvijezde petokrake s plakata dokumentarca "El Shatt" neće naravno omesti one što će doći pogledati film i dio vlastite nacionalne povijsti, baš kao što neće dovesti pred ekran one koji su uklonili. Od količine petokraka, partizana i socijalizma u filmu takvima bi vjerojatno pozlilo.

 

image

Zbjeg u El Shattu teška je, ali svijetla epizoda u životu Dalmacije, koja se odvijala pod partizanskom zvijezdom

AFP

U zadnjih 35 godina dug je niz obezvređivanja spomenika antifašističke borbe, kao i socijalizma, preko ideja, tvornica i kulturno-umjetničkih i civilizacijskih postignuća.

Možda su počinitelji na ideju o uklanjanju petokrake s plakata na Korčuli došli nakon nedavnog nogometnog susreta triju kapetana u Zmijavcima na kojem je s dresova Ivana Buljana i Ivana Gudelja skinut Hajdukov grb sa zvijezdom. To je doduše napravljeno digitalnim alatima, a ne ručno, kao na Korčuli, ali ideja je ista: pokušaj zaborava i retuširanja povijesti.

Međutim, upravo povijest uči da je to uzaludan posao, koji se vraća kao bumerang, kako počiniteljima, tako i cijeloj zajednici. Uzalud vam trud, trgači.

image

Tri kapetana prije 10 dana u Zmijavcima, dvama je zvijezda, i to Hajdukova, digitalno uklonjena

Josko Supic/Cropix/Cropix
27. travanj 2024 09:53