StoryEditorOCM
RegionalNIJE VAŽNO ŠTO JE NAJBOLJE RADILA

Bivša šefica Turističke zajednice mora vratiti milijun kuna: 'Rekli su mi da me smjenjuju jer imam bijelu majicu'

Piše JL
4. ožujka 2019. - 19:24
smjena

Bivša direktorica Turističke zajednice Orebić na Pelješcu Jelena Radovanović, koja je s tog mjesta smijenjena prije četiri godine na prilično bizaran način, nije u sudskom postupku koji je nakon toga pokrenula uspjela dokazati da je na radnom mjestu bila diskriminirana.

Presudu sutkinje Katarine Rendulić Vežić s korčulanskog suda u korist Turističke zajednice iz prosinca prošle godine ovih je dana potvrdila sutkinja Tihana Marija Miladin na Županijskom sudu u Zagrebu, iako je tijekom postupka isplivalo da je za njezinu smjenu možda bio ključan uvjet tadašnje predsjednice Općinskog vijeća Marije Mrgudić načelniku Tomislavu Ančiću da “izvrši kadrovske promjene u TZ-u jer će mu inače ona uskratiti podršku u Vijeću, što znači gubitak tanke većine i nove izbore”.

Svjedočio je tako sam načelnik Ančić, potvrđujući da je znao da iza uvjeta predsjednice Vijeća stoji njen osobni animozitet prema Jeleni Radovanović. On potom navodi da nije popustio takvom pritisku, no demantira ga stvarnost, ne samo da ju je smijenio nego se oglušio i na rješenje Službe za nadzor Ministarstva turizma koje je zatražilo poništavanje te odluke. Osim toga, tadašnji član nadzornog odbora Miroslav Roso na suđenju je kao svjedok kazao kako mu je načelnik smjenu direktorice komentirao ovim riječima: “to je politika odlučila, na tome je inzistirala predsjednica Općinskog vijeća, gospođa Mrgudić”.

No, ni tu nije kraj neobičnostima u ovoj priči. Smijenjena direktorica nije dobila otkaz u TZ-u, ali ni novo radno mjesto pa je iskoristila zakonsko pravo da ne radi do kraja sudskog postupka, a čitavo vrijeme je primala plaću. Sasvim je logično da će Turistička zajednica sada pokrenuti postupak u kojem će tražiti povrat sredstava te je izvjesno da će im Jelena Radovanović morati vratiti sve bruto primljene plaće za period od četiri godine. Taj bi se iznos mogao popeti na gotovo milijun kuna.

- Ja sam samo htjela pravdu, ali je nisam dobila tijekom ovog sudskog postupka. Stav suda, naravno, poštujem i poštovat ću presudu, ali ću iskoristiti i posljednji mogući pravni lijek kako bih dokazala da mi je učinjena nepravda. Samim podnošenjem tužbe bila sam svjesna da je moguć i nepovoljan razvoj situacije za mene te od starta imam pripremljenu obiteljsku nekretninu, koju ću prodati i tim novcem namiriti potraživanje Turističke zajednice u protutužbi koju očekujem - rekla nam je Jelena Radovanović, dodajući da sada postaje potpuno otvoreno na koji će način poruka ove presude o prihvatljivom ponašanju utjecati na radno-pravne odnose svih njezinih kolega u sustavu TZ-a.

Iako presuda Županijskog suda formalno još nije zaprimljena u Orebiću, ona je već učinila prvi potez - dala je otkaz u Turističkoj zajednici i pritom, kaže, bez obzira na sve, osjetila konačno olakšanje.

- Primarni motiv davanja otkaza je u činjenici da bih danom dostave presude trebala početi raditi na svom radnom mjestu direktora turističkog ureda, a samim time i provoditi naloge dopuštenog nejednakog ponašanja utemeljene na ovoj sudskoj presudi. A to je meni neprihvatljivo ponašanje - pojašnjava Jelena Radovanović.

Ona je svoju tužbu temeljila na učestalom uznemiravanju od strane nekoliko članova Turističkog vijeća kojem po funkciji predsjeda načelnik Tomislav Anić. Iako nikada nisu utvrđeni nikakvi propusti u njenom radu, a načelnik Anić čak je i na suđenju bez ustezanja kazao kako je “ona svoj posao obavljala dobro i bila mu je posvećena, a što se tiče procedura i statistike, da je bila najbolja u županiji”. Smijenjena je, navodi, zbog ponašanja, odnosno narušenih međuljudskih odnosa, iako se takvi razlozi, utvrdio je nadzor Ministarstva turizma, ne nalaze u točki statuta TZ-a općine Orebić, na koju se Vijeće poziva u odluci o smjeni.

Jelena Radovanović bila je vjerojatno jedina direktorica nekog turističkog ureda u Hrvatskoj koja je poslodavcu morala podnositi izvješće o radu mjesečno, a ne dvaput ili jednom godišnje, kakva je praksa. Svako neprihvaćanje izvješća znači smjenu, njoj je u spornoj 2014. godini prihvaćeno prvih 11 bez ikakvih problema, a onda 12. nije. Nakon njezina odlaska izvješća se opet podnose jednom godišnje, “zato jer je tako lakše”, kako je načelnik Anić kazao sudu. Pred članovima Vijeća je inzistirala da joj obrazlože smjenu usmjeravajući ih zapravo da ne krše i pri tome proceduru, a dobila je sljedeći odgovor: “Zato što si danas došla u bijeloj majici.” Tonski zapis takvog obrazloženja za sud nije relevantan pa se tijekom postupka nije slušao. Usprkos tome sud zaključuje kako “tužiteljica nije dokazala diskriminirajuće postupanje tuženika na način da je povrijeđeno njezino dostojanstvo, čast i ugled, a niti uznemiravanje”.

19. travanj 2024 21:00