StoryEditorOCM
RegionalDOBRE VIJESTI

Sretan kraj potrage: Anđelka Žižić pronađena je živa

Piše Marija Vuković/SD
23. ožujka 2021. - 22:00

NOVO

Anđelka Žižić pronađena je živa.

Uskoro opširnije...

RANIJE

U nedjelju u ranim popodnevnim satima iz svoje obiteljske kuće udaljila se 56-godišnja žena s područja u blizini Klisa. Kada se Anđelka Žižić toga dana nije vratila kući, obitelj se zabrinula i kontaktirala policiju, a od ponedjeljka navečer za njom traga i HGSS.

U potrazi za Anđelkom i mi smo se uputili u Brštanovo, mjesto u blizini Klisa odakle se uputila u nepoznato. Selo je gotovo prazno, a ona nekolicina koja tamo i dalje živi pobjegla je od hladnog vjetra u tople kuće. Da nema žarkih crvenih jakni pripadnika HGSS-a, naoko bi izgledalo kako je u selu sve mirno. Srećom, pomoć su dobili i od dobrovoljnog vatrogasnog društva koje se svojski trudi pronaći svoju mještanku.

image
Anđelka Žižić se u nedjelju udaljila iz obiteljske kuće i otad joj se gubi svaki trag
Neno

U utorak popodne na terenu je tragalo od 60 do 70 pripadnika službe spašavanja, s istreniranim psima. Kako neslužbeno doznajemo, u potragu su bili uključeni i dronovi, ali sada oni, baš poput helikoptera, strpljivo čekaju da se smanji vjetar kako bi se ponovno mogli koristiti i olakšati potragu. Kako bi čim prije pomogli obitelji koja traži svoju majku i suprugu, mobilizirane su sve snage iz Dalmatinske zagore, uvjeravaju nas HGSS-ovci, koje na terenu jedva čujemo od snažnog i hladnog vjetra. Nije ni njima lako, u hladnim uvjetima na terenu su cijeli dan, a toplinu svoje kuće svi će ugledati tek kada pronađu nestalu Anđelku.

Strepnja obitelji

Obitelj koja sada u strepnji iščekuje povratak voljene osobe i skače na svaki telefonski poziv, svojim angažmanom oko majke pokušala je izbjeći da dođe do ovakve situacije, ali institucije im nisu pomogle.

Zbog svoga zdravstvenog stanja, gospođa se i prije znala izgubiti, a njezina kći je kontaktirala i liječnicu obiteljske medicine, od koje, kako nam ona sama kaže, nije dobila konkretnu pomoć.

– Fizički je ona zdrava, ali u posljednje se vrijeme ponekad znala "zagubiti" – govori nam Ana, kći nestale, koja dodaje kako je njezina majka ponekad znala iz kuće izbivati i velik dio dana, ali je uvijek bila u susjedstvu. Na prvu, mislili su da je i ovo takav slučaj, a prava briga stigla je tek nakon što su otkrili da je nitko od susjeda nije ni vidio ni čuo.

image
Ante Cizmic/Cropix

– Otac ju je vidio u nedjelju oko 13 sati i bila je dobro, zna ona ponekad tako prošetati se pa se vratiti kući, ali nikada nije nestajala na nekoliko dana – zabrinuto će kći, čija se majka iz kuće uputila odjevena u crno-bijelu majicu, crne hlače i bijele klompe. Ova kombinacija neprimjerena je hladnom vjetru koji trenutačno puše kliškim krajem, što obitelji zadaje još jednu glavobolju.

Promjene u ponašanju zabrinule su i susjede, koji su joj već dulje vrijeme željeli pomoći.

– Znam ja sigurno da je njoj njezina kći pokušavala pomoći, ali nije ni ona liječnik, kao što nismo ni mi. Ponekad je znala ulaziti u kuće kroz vrata ili prozore, najčešće i dok nije bilo ljudi u kućama. Bojali smo se svi za nju, zvali smo nekoliko puta policiju i jednom Centar za socijalnu skrb da nam pomognu, ali samo bi prebacili odgovornost. Nitko njoj ne zamjera što bi nas ponekad prestrašila, mi smo se svi brinuli za nju i željeli joj pomoći. Ne želimo joj zlo – govori nam susjeda koja je dobro upoznata sa slučajem i koja je, baš poput obitelji nestale osobe, pokušala pronaći rješenje.

– Ona je mlada žena, imala je svojih problema. Često smo mi znale razgovarati o svemu što nju muči pa bih je ja savjetovala. Rekla bih joj da se smiri, da malo prilegne i ne troši živce. Nadam se samo da će je obitelj čim prije naći, znam da joj kćerka najviše pati – kazala nam je susjeda, koja od nestanka svoje poznanice ne miruje. Večer prije, veli, morala je popiti tabletu za smirenje samo kako bi mogla prospavati noć u miru.

image
Ante Cizmic/Cropix

O tome jesu li mogli pomoći susjedima nesretne žene, priupitali smo solinsku poslovnicu Centra za socijalnu skrb, odakle su nam odgovorili da to nije u njihovoj nadležnosti, nego da su zabrinutoj susjedi savjetovali da kontaktira nadležnu policijsku postaju koja se treba pozabaviti neovlaštenim ulascima u kuću.

Uznemiravanje mještana

– Zaprimili smo dojavu o ženskoj osobi iz Brštanova koja uznemirava mještane... Osoba koja je nazvala ovu službu upućena da slučaj prijavi nadležnoj policijskoj postaji s obzirom da su isti nadležni za postupanje  – na naše je upite odgovorila predstojnica Centra Ivanka Ujević.

image
Ante Cizmic/Cropix

Iako su nam susjedi rekli, a kći potvrdila, da su zbog neugodnih situacija nekoliko puta morali pozvati policiju, iz policije smo dobili nešto drukčiji odgovor. Oni, naime, tvrde kako je u vezi s prijašnjim problemima jednom zatražena intervencija i dolazak na teren, te da je nakon obavljenih razgovora utvrđeno kako u događaju nisu utvrđeni elementi kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti, kao ni elementi prekršaja, zbog čega nisu imali razlog za značajnija postupanja.

– Jako smo svi zabrinuti. Brat i otac su okolo, oni traže s HGSS-ovcima, a ja sam ostala kući s djecom. Malo je mjesto i svi se inače znaju, ali ovaj put je nitko nije vidio da je otišla, nije viđena ni da odlazi u nekom pravcu. Pokušali smo pomoći, ali ona je sama odbijala našu pomoć. Liječnica nam nije pomogla, oni su joj zvali i policiju i opet ništa... – zabrinuto završava kći nestale gospođe, koja je visoka 173 centimetra, a ima kestenjaste oči i prosijedu kosu.

Dva dana, koliko se već dugo traga za nestalom ženom, njezinoj se obitelji i prijateljima čini kao vječnost.

24. travanj 2024 03:19