StoryEditorOCM
KolonaIZBORNE PO(R)UKE

Blokovska podjela Zadra je prošlost, tko to ne shvati čeka ga sudbina dinosaura: od sinoć su važni Vučetić, Ričard i Žuvela, ali i Kalmetina poruka...

30. svibnja 2021. - 23:28

Era u kojoj je Zadar bio čvrsto uokvireno poprište nadmetanja dva „politička giganta” nepovratno je završila: ako to HDZ i SDP ne shvate, u naredne ih četiri godine čeka daljnje urušavanje i „izumiranje dinosaura”. Čak su i izbori u Zadru na površinu izbacili neke nove tendencije i drugačije političke energije koje još nisu do kraja i precizno artikulirane, ali to ne znači da su manje opasne za tradicionalnu „blokovsku podjelu” grada.

Možda se promjene nisu dogodile već danas, ali je sigurno da su započele i da se onaj tko iz toga ne izvuče pouku ne bi smio zavaravati kako mu je sutrašnjica bezbrižna jer mu u tom slučaju postoci na idućim izborima neće biti ni približni ovima. Rezultati sugeriraju da HDZ-ov način vladanja nikada nije bio potrošeniji, a u boljem stanju nije ni SDP-ov način „vođenja opozicije”.

Enio Meštrović teško može udariti u gong i označiti potpuno novo vrijeme, njegova je pojava zasada samo velika opomena birokratskim strukturama u obje velike stranke. Najmanje nekoliko narednih mjeseci politički Zadar će biti „ZaDa-DA-r” po prepoznatljivom Ričardovom uzviku „Da,da..”.

Branko Dukić je pobijedio Marka Vučetića, ali je pitanje što ga čeka od ponedjeljka, jer su svi mogući ishodi na stolu: Meštroviću je ponudio „projektnu koaliciju” da se ne bi „zaustavio rast grada”, iako je jasno da ni razvoj ni projekti nisu bili razlog zbog kojega je HDZ pao na nikad manji broj od 11 gradskih vijećnika, jer, kada bi bilo tako, koalicija „Srcem za Zadar” nikad ne bi uzela osam, a Ričard čak sedam mandata. Ti su rezultati (pogotovo Meštrovićev), izniknuli na „tamnoj strani” razvoja grada čiji su građani siti političkog diktata, bahatluka, ortačkog klijentelizma, podobnosti i nepotizma. A upravo na tom humusu i dugogodišnjim neuspješnim pokušajima opozicije da „preore to polje” narastaju nove političke energije i u Zadru i u cijeloj Hrvatskoj.

Dukić će zadržati osmijeh, ali je pitanje čeka li Zadrane zaista „budućnost s osmijehom”.

Pitanje svih pitanja je što će napraviti Enio Meštrović, hoće li se nekome prikloniti ili će Zadrani ubrzo ići na nove izbore. Sigurno je da se i HDZ i SDP nalaze u situaciji da mu moraju ponuditi mjesto predsjednika Gradskog vijeća, ali nije sigurno hoće li Ričard to i prihvatiti.

- Pa zar nije svima jasno u Zadru što će biti s nama?! Ja sam mislio da je sve jasno, jedni su govorili da smo se svih sedam prodali HDZ-u, a drugi da je SDP digao kredit i sve nas kupio. Ali ne bojte se, do idućeg vikenda mi ćemo obavijestiti javnost što ćemo napraviti i kako ćemo nadalje postupati, izjavio je Enio Meštrović.

Izbore su, bez obzira na pobjednike i gubitnike, obilježila tri čovjeka.  Ako je Marko Vučetić svojom pojavom i temama koje je otvarao omogućio "preživljavanje" SDP-a na naodređeno vrijeme, ako je Enio Meštrović kroz Ričarda otvorio oči stranačkim establišmentima i skrenuo im pažnju na narastajuće nezadovoljstvo tihog Zadra, njima bi kao apsolutno iznenađenje trebalo pridružiti i Ivicu Žuvelu. Rezultatom kojeg je ostvario, u kratkom je vremenu prešao put od "zanimljivog političkog epizodiste" do velikog izbornog dobitnika - Žuvela je ovime otvorio vrata za kudikamo jaču političku karijeru. 

I, na kraju, ne samo iz izjava Marka Vučetića, nego i Božidara Kalmete, proizlazi da dolazi neko drugo vrijeme, iz čega se dade nazrijeti da se velika promjena možda nije ostvarila već sada, ali je nezaustavljivo pokrenuta.

25. travanj 2024 08:33