U prehrambenom proizvodu uvezenom iz Poljske otkrivene su visoke razine histamina, priopćio je u petak europski sustav za sigurnost hrane.
Kako navode, rizik po zdravlje je ozbiljan. Visoke razine histamina otkrivene su na hrvatskom tržištu, i to u filetima lososa iz Poljske.
Sve je potvrđeno vlastitom analizom tvrtke koja ga je prodavala te je uzela uzorke. Utvrđeno je 139,7 miligrama histamina u kilogramu lososa; dopušteno je najviše 100 mg/kg.
“Određena prisutnost histamina u proizvodu s kožom iz kategorije ribe i ribljih proizvoda”, navodi se u obavijesti, javlja Danica.hr.
Ističe se, također, kako proizvod vjerojatno više nije na hrvatskom tržištu. Dakle, dijelom se potrošio, a dijelom je povučen nakon isteka roka trajanja.
Histamin je posebno problematičan za osobe koje su alergične na taj spoj. Povišene razine histamina u ribi obično upućuju na nedovoljnu svježinu proizvoda, loše hlađenje i slabije higijenske uvjete.
Simptomi trovanja histaminom su probavne smetnje, mučnina, glavobolja, visoka temperatura, gubitak daha te kožni osip i svrbež.