StoryEditorOCM
KalelargaFOTO ČITATELJA

Zašto nikoga nije briga što dijelovi fasade padaju po ljudima, a zgrada je na Kalelargi? Djeca tuda svaki dan prolaze, što ako se nešto dogodi?!

Piše Zadarski.hr
25. travnja 2024. - 20:24

Na Kalelargi, u centru grada, komadi fasade padaju po ljudima. Zašto to netko ne popravi? - pita nas čitatelj koji nam je poslao i nekoliko slika malog dvorišta kod ulaza za glumce u HNK Zadar.

image

Ruševna fasada kod ulaza za glumce u HNK Zadar

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Riječ je dvorištu do kojeg se dolazi preko terase kafića Kalelarga. Sa istočne strane zatvara ga fasada zgrade na kojoj sa još vide posljedice bombardiranja iz Drugog svjetskog rata. Puno je na poluotoku takvih malih, unutrašnjih dvorišta i prolaza koja se na prvu ne vide, ali su važna za svakodnevno funkcioniranje Grada. I u ovom, kao nažalost u većini slučajeva, dvorište je postalo priručno skladište, a fasade "izložbena" mjesta za vanjske jedinice klima uređaja pa se tako ti klaustrofobični prostori ljeti pretvaraju u užarena grotla od kojih ključa grad.

image

Ruševna fasada kod ulaza za glumce u HNK Zadar

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Što našem čitatelju reći? Da vlasnici zgrade trebaju brinuti o fasadi? Da gradska uprava nema previše ni ideja, ni senzibiliteta ni interesa da se upusti u neku sustavnu obnovu starih fasada, po uzoru na recimo gradsku upravu Šibenika. Tako je to u životu, netko Grad osjeća u svakom milimetru, a netko ga ne ćuti ni kad njime gospodari na Narodnom trgu.

- Djeca tamo gotovo svakog dana prolaze, idu na glumačke probe, vježbaju uloge... Ona su mi i ukazala da se dijelovi fasade lome i padaju po dvorištu. Kad se nešto loše dogodi, onda će biti, nismo znali. Evo, sad znaju, neka se malo pobrinu za svoju kuću, za svoju ulicu. Za svoj Grad.

image

Ruševna fasada kod ulaza za glumce u HNK Zadar

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
25. travanj 2024 20:25