StoryEditorOCM
KalelargaLOŠA PROGNOZA

Zapuhat će olujna i orkanska bura, moguće poplave - DHMZ izdao upozorenja. Vakula otkrio kada slijedi smirivanje

Piše Vijesti SD
4. listopada 2024. - 10:26

Petak će još posvuda biti obilježen kišom, ponegdje uz more i obilnom, prognozira za HTV Zoran Vakula, no za vikend slijedi smirivanje vremena. Na moru će nevolje stvarati i lokalno jako do olujno jugo i bura, pa je DHMZ zbog opasnih vremenskih uvjeta izdao crveni meteoalarm za područje Istre, Kvarnera, Velebitskog kanala, gospićke, kninske i splitske regije.

- Djelujte prema savjetima danim od strane nadležnih službi. Očekuju se izraženije poplave koje će zahvatiti veće područje te poplaviti imovinu uz značajan rizik za živote te mogućnost evakuacija. Vjerojatni su veći prekidi u prometovanju te prekid i gubitak energije, komunikacije i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima, stoji tako u upozorenju najvišeg stupnja za gospićku regiju.

Olujna i orkanska bura prijeti na Jadranu:

- Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, upozorava DHMZ.

Crveni meteoalarm

- Vrlo velika opasnost od bujičnih i urbanih poplava do sutra prijepodne postoji i na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, ali barem će vjetar promjenjivog smjera biti manje jak. No, dovoljno da more bude i jače valovito. Nakon jutarnje temperature zraka većinom od 14 do 19 °C, poslijepodne će uglavnom biti toplo, uz barem malo suhih pa i sunčanih sati‘, kaže Vakula.

- Na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj pretežno oblačno i kišovito, uz još lokalno obilnije pljuskove s grmljavinom, ali manje nego u četvrtak, i to uglavnom u noći i prijepodne. No, crveno upozorenje postoji zbog lokalno olujne, pa i orkanske bure, na zapadu Istre i juga, uz koje će i dalje biti razmjerno svježe, uz mali temperaturni dnevni hod.

I u središnjoj Hrvatskoj temperatura danju bez veće promjene - između 10 i 14 °C, uz dodatnu svježinu zbog sjevernog vjetra, koji do jutra mjestimice može imati i olujne udare, posebice u gorju. Do petka ujutro te ponovno u noći na subotu i kiša će vjerojatno biti češća, osobito na karlovačkom području i obilnija, a popodne ima nade za razvedravanje‘, kaže Vakula.

- Vedrija i sunčana razdoblja još su vjerojatnija popodne u istočnoj Hrvatskoj, osobito u Podunavlju. No, do tada će biti i povremene kiše te umjerenog sjeverozapadnjaka, uz koji će temperatura biti uglavnom od 11 do 16 °C.

Sljedećih dana na kopnenom području jutra svježija, danju toplije. U subotu još pretežno oblačno, često s malo kiše, zatim stabilnije i sunčanije, ponegdje uz jutarnju maglu.

Na Jadranu više sunčanih sati, ali još i tijekom vikenda mjestimični pljuskovi i grmljavina, te samo lokalno jaka bura i tramontana, na jugu još u subotu jugo. I pritom u subotu većinom svježije, zatim toplije‘, prognozira Zoran Vakula za HTV.

image
Tom Dubravec/Cropix
04. listopad 2024 10:26