StoryEditorOCM
KalelargaGORUĆI PROBLEM

Zadarski HSU: "Predlažemo da jedinice lokalne samouprave osiguraju dio sredstava za ugradnju dizala, država će subvencionirati 40 posto"

Piše AVŠ
23. siječnja 2024. - 13:29

Gotovo pet godina od sakupljanja potpisa za rješenje gorućeg problema koji ugrožava kvalitetu života velike skupine hrvatskog društva- prije svega umirovljenika- uskoro stiže zakon o ugradnji dizala u višestambenim zgradama s tri ili više katova. Najvažnija je novost da bi tu ugradnju subvencionirala država s oko 40 posto iznosa dok bi ostatak od 60 posto bio podijeljen između jedinica lokalne samouprave i suvlasnika zgrada.

- Ugradnja dizala u višestambene zgrade s tri ili više katova uvelike će olakšati život brojnim našim građanima. Problematika je to od iznimnog značaja za jedan broj ljudi koji su, slabo pokretljivi i bolesni, postali zarobljenici vlastitog doma. Ne govorim nužno o umirovljenicima, iako su oni najbrojniji, već i o majkama s malom djecom te drugim kategorijama naših građana kojima je život otežan zbog činjenice da njihove zgrade nemaju dizalo- kazao je predsjednik zadarskog HSU-a Branislav Jelenić.

A istraživanja pokazuju kako bi u Hrvatskoj po novom zakonu bio ugrađen jedan lift u oko 16 tisuća zgrada, a prosječna cijena ugradnje jednog dizala je 60 tisuća eura.

- U ovakvoj situaciji, gdje je jako skupa ugradnja dizala, apeliramo na jedinice lokalne samouprave da pronađu način kako da osiguraju što više financijskih sredstava da bi se taj proces što prije pokrenuo te da bi se, nakon donošenja zakona, omogućilo ljudima starije dobi ili slabije pokretljivosti da normalno funkcioniraju - kaže Jelenić.

Bez dizala je trenutno oko 700 tisuća ljudi, a tempom od 200 do 300 ugrađenih dizala godišnje, trebat će najmanje 20 godina da svaka od 16 tisuća zgrada dobije svoj lift.

- Da se cijela priča ubrzala i u nju uključilo što više građevinara, tražimo da cijeli postupak, od projektne dokumentacije pa dalje bude oslobođen plaćanja PDV-a. Isto tako, s obzirom da bi novi zazkon trebao biti donesen u travnju, da se s pripremom krene na vrijeme- istaknula je predsjednica zadarske gradske organizacije HSU, Gordana Travica.

 

 

28. travanj 2024 08:46