StoryEditorOCM
KalelargaULOŽENA ŽALBA

Za oca s Paga koji je četvero svoje djece bacio s balkona tužiteljstvo traži više od 30 godina zatvora

Piše IN
15. travnja 2020. - 21:43

Zadarsko tužiteljstvo traži strožu kaznu za 55-godišnjeg J.R. koji je lani u veljači s prozora obiteljske kuće na Pagu bacio svoje četvero djece. Županijski sud u Zadru izrekao mu je prošli mjesec nepravomoćnu presudu osudivši ga na 30 godina zatvora. Dobio je i mjeru obveznog psihijatrijskog liječenja. Naime, u trenutku kada je djecu bacao kroz prozor bio je smanjeno ubrojiv.

U žalbi uloženoj na sudsku odluku tužiteljstvo smatra da je J.R. trebao biti teže sankcioniran.

"Županijsko državno odvjetništvo u Zadru je 14. travnja 2020. podnijelo žalbu protiv presude Županijskog suda u Zadru od 18. ožujka 2020. kojom je optuženi hrvatski državljanin (1965.) proglašen krivim zbog počinjenja četiri kaznena djela teškog ubojstva u pokušaju iz čl. 111. toč. 2. KZ/11 u svezi čl. 34 st. 1 i čl. 51. st. 1. KZ/11, počinjenima u veljači 2019. godine u Pagu, na štetu svoje četvero maloljetne djece, te je osuđen na kaznu zatvora u ukupnom trajanju od trideset godina i izrečena mu je sigurnosna mjera obveznog psihijatrijskog liječenja. (15. 4. 2020.)

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru pobija prvostupanjsku presudu zbog odluke o kazni smatrajući da ona nije primjerena težini počinjenih kaznenih djela te da njom nije u cijelosti ostvarena svrha kažnjavanja pa je u žalbi predloženo da Vrhovni sud Republike Hrvatske preinači prvostupanjsku presudu izricanjem optuženiku kazne zatvora u dužem trajanju" navodi se u obrazloženju Županijskog državnog odvjetništva u Zadru.

J.R. je prvostupanjskom presudom osuđen na osam godina zatvora za svaki pokušaj ubojstva svoje četvero djece. Na kraju mu je izrečena jedinstvena kazna od 30 godina zatvora, iako je mogao biti kažnjen i strože. U ovom slučaju i 50 godina zatvora.

Otac je svoju djecu 28. veljače 2019. oko šest sati ujutro zgrabio iz kreveta. Jedno za drugim bacio ih je kroz prozor. Pri padu s sva djeca teško su ozlijeđena. Prvostupanjski sud zaključio je da ih je imao namjeru ubiti.

26. lipanj 2024 07:09