StoryEditorOCM
KalelargaU 71. GODINI

Umro viceadmiral Zdravko Kardum, nekadašnji zapovjednik Hrvatske ratne mornarice i organizator obrane Splita 1991.

Piše vijesti sd
4. rujna 2023. - 13:24

U Splitu je u 71. godini preminuo Zdravko Kardum, viceadmiral u miru, čovjek koji je od 2002. do 2007. godine bio na čelu hrvatske ratne mornarice, a zatim je još tri i pol godine bio zapovjednik Obalne straže.

Kardum se rodio 25. veljače 1953. u Nuniću, selu između Kistanja i Benkovca, na zapadnom rubu Šibensko-kninske i Zadarske županije.

Nakon školovanja je postao stručnjak u Jugoslavenskoj ratnoj mornarici, kao specijalist za protubrodske rakete, zamjenik zapovjednika na brodovima klase "Rade Končar" (među kojima je i "Šibenik", danas u floti HRM-a) i drugim dužnostima, a najduže je, sedam i pol godina, bio zamjenik zapovjednika i zapovjednik na velikim ophodnim brodovima-fregatama klase "Koni", koju su činili "Koper" i "Split".

Godine 1991. napustio je JRM i dragovoljno se priključio HRM-u. Viceadmiral u miru Kardum bio je jedan od organizatora obrane Splita upravo od napada fregata na kojima je služio u JRM-u.

- Krasila ga je odvažnost te se nije libio javno reći u kakvom stanju je Hrvatska ratna mornarica, od koje se očekuje zaštita suvereniteta na hrvatskom dijelu Jadrana. Bio je zagovaratelj izgradnje i nabavke modularnih ratnih brodova, onih koji se brzo i lako mogu adaptirati za različite borbene zadatke - naglasili su njegovi suradnici.

U svojoj službi odlikovan je Redom hrvatskog trolista, Spomenicom Domovinskog rata (1990.-1992.) i Spomenicom domovinske zahvalnosti.

26. travanj 2024 14:18