StoryEditorOCM
KalelargaKATAMARANOM ‘JELENA‘

U Gaženicu večeras dolazi 40 putnika, od toga 28 hrvatskih državljana. Ne zna se ima li među njima zaraženih: svi će u samoizolaciju ili karantenu

Piše Ivica Nevešćanin
5. travnja 2020. - 10:12

U nedjelju kasno popodne, između 18.30 i 19 sati u Novoj luci Zadar u Gaženici očekuje se dolazak Jadrolinijinog katamarana „Jelena” s 40 putnika iz Italije.

Prema riječima Mira Andrića, voditelja službe Civilne zaštite u Zadru, na popisu putnika nalazi se 28 državljana Hrvatske, 11 Crnogoraca i jedan stanovnik Bosne i Hercegovine.

- Katamaran dolazi iz Ancone odakle kreće između 14.30 i 15 sati. Putnike će dočekati tim epidemiologa, državni sanitarni inspektori te djelatnici policijske uprave. Nakon trijaže u pratnji policije bit će prepraćeni, odnosno selektirani na one koji pripadaju našoj županiji i koji putuju na druge destinacije. Državljane Crne Gore prepratit ćemo do autobusa i potom autobus pratiti sve do granice. Svi putnici obavezni su nakon dolaska biti 14 dana u kućnoj samoizolaciji ukoliko imaju mogućnosti, ukoliko nemaju osigurana im je karantena na području mjesta boravka – kazao nam je Andrić.

Njemu nije poznato koliko je među hrvatskim državljanima stanovnika Zadarske županije, ali sa svima će se, naglašava, obaviti informativni razgovor kako bi se utvrdilo jesu li moguće bili u rizičnoj situaciji oko zaraze. U Gaženici će ih dočekati i nekoliko sanitetskih kola, dodao je Andrić, jer se ne zna ima li među putnicima osoba pozitivnih na virus, niti u kakvom se zdravstvenom stanju svi nalaze, jer o tome posada katamarana nema infomacija.

- Sve su službe u pripravnosti. Kad katamaran pristane bit će dezinficiran. Ništa se ne prepušta slučaju, želimo svaki rizik o mogućnosti prijenosa zaraze smanjiti na što je moguće manju mjeru – poručuje voditelj zadarske službe Civilne zaštite.

Jadrolinijin katamaran osigurala je Vlada RH u koordinaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kao repatrijacijsku liniju, kako bi se hrvatski državljani koji se privremeno nalaze na radu u Italiji vratili u Hrvatsku.

19. travanj 2024 23:33