StoryEditorOCM
KalelargaVELIKI DOPRINOS

U Arbanasima osnovan Odbor za proslavu 300 godina doseljenja u Zadar - evo tko mu je na čelu

Piše Zadarski.hr
24. svibnja 2023. - 22:22

Iz Mjesnog odbora Arbanasi stiglo nam je priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

Godine 2026. navršit će se 300 godina od kad je, bježeći pred Turcima da sačuva svoju katoličku vjeru, doselilo iz Albanije u predgrađe Zadra, 20-tak obitelji. Primio ih je, dao im zemlju i izgradio prvu crkvu veliki zadarski nadbiskup Vicko Zmajević. Od tada sljedećih tri stotine godina Arbanasi, stopivši se s novom domovinom, dijele svo zlo i dobro s ovim gradom i hrvatskim narodom postajući i sami aktivnim dionicima zajedničke povijesti. Tako su i u zadnjem, Domovinskom ratu, dali veliki doprinos stvaranju samostalne hrvatske države, stoji u priopćenju kojeg je potpisao Zvonimir Rogić, predsjednik MO Arbanasi..

Tim povodom započele su pripreme za dostojno obilježavanje tog značajnog događaja. Prvi korak u tom pravcu je napravljen. Osnovan je Odbor za proslavu 300 godina doseljenja Arbanasa na čelu s prof. dr. sc. Serđom Dokozom.

- Tijekom ova tri stoljeća Arbanasi su dali Hrvatskoj brojne značajne osobe na svim područjima, od znanosti, glazbe i sporta pa do politike. Očekuje se da će pokroviteljstvo nad ovom proslavom biti na razini, ne samo grada, nego i države - poručuje na kraju Zvonimir Rogić.

27. travanj 2024 13:18