StoryEditorOCM
KalelargaNARODNI MUZEJ

Tema je novi ravnatelj, a Čerkuč ima savjet za Longina: Drugi put nemojte ići u osnovne škole nego u dom umirovljenika!

Piše Iva Ivanac
24. rujna 2024. - 21:05

Davor Čerkuč je na Skupštini pitao župana Longina za izvještaj sa sjednice Upravnog vijeća (UV) Narodnog muzeja Zadar na kojoj se raspravljalo o budućem ravnatelju te ustanove.

- Župane, jeste li dobili izvješće vašeg pročelnika koji je rukovodio UV-om (Ante Sjauš, op.a.), s obzirom da je predsjednik UV-a Radomir Jurić dao ostavku zato što, kako se navodi u pojedinim medijima, nije htio dignuti ruku za Vesnu Sabolić? Tko je izabrani kandidat? Ako je istina da je Sabolić izvjesni kandidat, htio bih vas zamoliti, s obzirom da prvog dana školske godine idete u osnovne škole i govorite djeci kako je potrebno da se školuju, da ubuduće odete u dom umirovljenika jer vam je tendencija da stavljate umirovljenike na rukovodeće pozicije. Kada govorite mladima da se educiraju, to nije bitno, jer prema vašim politikama ti ljudi ne trebaju biti educirani već odgovorni vama, kazao je Čerkuč.

- Sami ste rekli da je jučer bilo Upravno vijeće i ne pada mi na pamet ikome se miješati u odluke Upravnog vijeća jer je ono autonomno i samostalno će donijet odluke, a o tim odlukama će svi biti izviješteni na vrijeme, kazao je župan Božidar Longin.

- Pročelnik koji vam sjedi iza leđa je presjedao Upravnim vijećem, čisto sumnjam da vam nije dao informaciju. To znam iz vlastitog iskustva jer sam bio kandidat za jedno ravnateljsko mjesto pa je u roku od 45 minuta izašlo sve u javnost, kazao je Čerkuč. 

Podsjetimo kako se na natječaj za ravnatelja NMZ-a prijavila aktualna v.d. ravnateljica Vesna Sabolić, kustos u NMZ-u i voditelj odjela Muzeja grada Zadra Hrvoje Perica, konzervator u Konzervatorskom odjelu Zadar i aktivist udruge U ime obitelji i stranke Projekt Domovina Filip Đinđić te dugogodišnji voditelj Kulturno-umjetničkih društava Radovin i Privlaka, inače bivši narednik u zrakoplovnoj bazi HRZ-a i PZO-a u Zemuniku, Ivica Dundović.

Ovo je drugi natječaj raspisan za ravnatelja NMZ-a ovoga ljeta. Prvi natječaj poništen je nakon samo tjedan dana jer je napravljena greška u tekstu natječaja. U prvom natječaju omaškom nije napisano kako pravo prednosti pri zapošljavanju imaju kandidati sukladno Zakonu o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata.

Upravno vijeće je u ponedjeljak razgovaralo sa svim prijavljenim kandidatima, a još uvijek nije poznato tko će i kada zasjesti na ravnateljsku poziciju. Pitanje je i hoće li "obezglavljeno" UV kooptirati novog člana vijeća s obzirom da se Hrvoje Perica, koji je inače član Vijeća, ali i kandidat na natječaju, izuzeo iz ovog procesa, kao i to hoće li prije prijedloga novog ravnatelja prvo odabrati novog predsjednika UV-a.

Nova sjednica upravnog vijeća očekuje se tek idući tjedan, a konačnu odluku o izboru novog prvog čovjeka NMZ-a na prijedlog UV-a donosi župan Longin. 

24. rujan 2024 21:06