StoryEditorOCM
KalelargaUPUTE MINISTARSTVA

Skraćena nastava dan prije izbora: ‘U školama u srijedu dežuraju domari i pomoćno osoblje....‘

Piše Marijana Cvrtila/SD
15. travnja 2024. - 17:47

Nastava u utorak u osnovnim i srednjim školama u kojima se nalaze biračka mjesta za predstojeće parlamentarne izbore bit će skraćena, a poslijepodnevna smjena trajat će najduže do 18.30 sati – uputa je koju je u ponedjeljak školama poslalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja ministra Radovana Fuchsa.

Naime, kako stoji u dopisu, s obzirom da se i na ovim izborima velik dio biračkih mjesta nalazi u osnovnim i srednjim školama koje se u pravilu uređuju na dan koji prethodi izbornom danu, osnovne i srednje škole u kojima se nalaze biračka mjesta zamoljene su da na taj način u utorak organiziraju odgojno-obrazovni rad.

-Vjerujemo da ćete, kao i dosad, nastavu organizirati na način da se u značajnijoj mjeri ne poremeti obrazovni proces, a biračkim odborima koji su imenovani za provedbu glasovanja na biračkim mjestima u osnovnim i srednjim školama u značajnijoj mjeri olakšati uređenje biračkih mjesta za izborni dan – poziva ministar Radovan Fuchs, koji je dopis školama uputio na zamolbu Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Također, u dopisu školama navodi se kako je izborni dan u srijedu, 17. travnja, neradni. Ministarstvo znanosti i obrazovanja već je ranije izvijestilo kako škole neće morati nadoknađivati taj izgubljeni dan nastave, budući da u školskom kalendaru za ovu 2023./2024. školsku godinu ima dovoljan broj nastavnih dana kojima se može ‘pokriti‘ neradni izborni dan, koji je ‘pao‘ usred radnog tjedna. Podsjetimo, prema zakonu, nastava se u jednoj školskoj godini izvodi tijekom minimalno 175 nastavnih dana (za maturante 160), a kako ova nastavna godina broji ukupno 182 nastavna dana, ima dovoljno prostora da škole odrade sve potrebno gradivo te ne moraju nadoknađivati propušteni dan.

Uglavnom, nastava u poslijepodnevnoj smjeni u utorak skraćuje se u školama koje će u srijedu na izborni dan biti mjesta na kojima će građani moći zaokružiti svoje glasačke listiće. U četvrtak je, pak uobičajeni nastavni dan i, kako doznajemo, ne bi trebalo biti nikakvih dodatnih remećenja rasporeda.

Očekuju li u školama koje će biti biračka mjesta kakvih organizacijskih problema, kako gledaju na najnovije upute i hoće li bez problema moći odraditi ‘brzinske‘ izmjene nastavnog u birački prostor tijekom radnoga tjedna? – raspitali smo se u nekoliko splitskih škola.

- Ne očekujem većih problema. I dosad je naš prostor služio kao biračko mjesto, to su tri učionice koje ustupamo za potrebe glasovanja. Što se tiče prenamjene prostora, to se uvijek može obaviti ili u utorak navečer ili srijedu ujutro, sat, sat i pol ranije od otvaranja birališta. Također, u školi na dan izbora organiziramo dežurstva našeg pomoćnog osoblja, to jest domara – prepričava Davor Šimić, ravnatelj splitske OŠ "Gripe", u kojoj zbog "viška" nastavnih dana također neće biti potrebe za odrađivanjem propuštenog dana u srijedu.

Ipak, kako kaže dio ravnatelja, u nekim školama u kojima se nalaze biračka mjesta u utorak će zbog upute o skraćivanju nastave vjerojatno trebati određena reorganizacija: ili neće biti zadnjeg sata ili će sve školske sate iz svih predmeta u rasporedu za taj dan trebati skratiti za nekoliko minuta.

-U nas nema nastave u drugoj smjeni, ali se izvannastavne aktivnosti održavaju uglavnom do 19 sati. Ako treba skratiti, skratit ćemo. Ali, u nekim će školama nastavnici koji u utorak u poslijepodnevnoj smjeni imaju zadnji sat ili izgubiti taj sat, ili će se u školi dogovoriti da nastava iz svih predmeta taj dan bude skraćena za deset minuta pa da svi stignu održati svoje sate, makar i kraće. To ovisi kako se u školi slože – prognozira Davor Bučević, ravnatelj splitske OŠ "Bol".

Skraćivanje nastave iz svih predmeta za pet minuta, rješenje je za kojim će u utorak najvjerojatnije posegnuti i u splitskoj V. gimnaziji "Vladimira Nazora", otkriva ravnateljica Ankica Kovač.

-Postupit ćemo prema naređenju – kaže kroz smijeh ravnateljica Kovač, koju smo zatekli netom prije obavijesti Ministarstva.

-Najvjerojatnije ćemo skratiti nastavni sat po pet minuta iz svih predmeta kako ne bi samo jedan nastavnik izgubio svoj sat – ponavlja najvjerojatniji scenarij ravnateljica Kovač. Probleme u organizacijskom smislu, kada je riječ o prenamjeni prostora u biračko mjesto, ravnateljica ne vidi.

-Naša škole je dugi niz godina biračko mjesto. Jedna smo od rijetkih velikih škola u centru grada u kojima se organizira glasanje, ustupimo obično dvije do tri učionice te sanitarni čvor u prizemlju, dok ostatak prostorija zaključavamo. Naši djelatnici ne dežuraju na izborima – ispričala je još ravnateljica A. Kovač. U njezinoj će školi članovi biračkih odbora prostor za izbore pripremiti ili u utorak navečer ili srijedu ujutro, a nastava će se u četvrtak nastaviti prema redovitom rasporedu, bez nadoknada.

Dodajmo i informaciju kako bi djelatnici škola (uglavnom pomoćno-tehničko osoblje, spremačice, domari itd.) u slučaju da ih izborna povjerenstva angažiraju za poslove na dan izbora, trebali također dobiti naknadu u visini koja je predviđena za članove biračkih odbora, to jest 55 eura.

30. travanj 2024 00:13