StoryEditorOCM
KalelargaIZ ČETVRTOG PUTA

Senat Sveučilišta većinom glasova potvrdio ravnateljicu Znanstvene knjižnice Zadar. Bile su dvije kandidatkinje...

Piše I. I.
29. svibnja 2024. - 18:26

Marijana Senkić Klapan, dosadašnja v.d. ravnateljica Znanstvene knjižnice, izabrana je za ravnateljicu te sveučilišne ustanove. 

Odluku o izboru Senkić Klapan donio je Senat na prijedlog Upravnog vijeća Znanstvene knjižnice, na čijem je čelu prorektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Lena Mirošević

- Na natječaj za ravnatelja Znanstvene knjižnice u Zadru javile su se dvije osobe – Marijana Senkić Klapan i Gorica Lovrić, obje zaposlenice te ustanove. Upravno vijeće jednoglasno je za ravnateljicu izabralo gospođu Marijanu Senkić Klapan. Senat Sveučilišta u Zadru je na sjednici koja se održala u utorak većinom glasova potvrdio taj izbor, odgovorila nam je prorektorica Mirošević. 

Članovi upravnog vijeća su uz prorektoricu Mirošević i izv. prof. dr. sc. Marijana Tomić (član iz reda osnivača), izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević (član iz reda osnivača), doc. dr. sc. Branko Kasalo (član iz reda osnivača), Dina Bušić (član na prijedlog Grada Zadra), Marta Unković (član iz reda stručnog knjižničarskog osoblja) i Norma Miočić (član iz reda zaposlenika Znanstvene knjižnice).

Ovo je ukupno bio četvrti natječaj za mjesto ravnatelja Znanstvene knjižnice Zadar, ali i prvi natječaj od kada su osnivačka prava prenesena na Sveučilište u Zadru. 

Prvi natječaj za ravnatelja Znanstvene knjižnice raspisan je na ljeto 2021. godine. Na njega su stigle dvije prijave, ona Senkić Klapan i Tatijane Petrić, nekadašnje ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu (NSK). Upravno vijeće s tadašnjim predsjednikom Davorom Arasom donijelo je odluku da je Senkić Klapan bolja kandidatkinja te je svoju odluku proslijedilo Gradskom vijeću.

No, imenovanje Senkić Klapan za ravnateljicu pada na Gradskom vijeću jer je HDZ netom prije izgubio većinu u gradskom parlamentu. Gradsko vijeće je odbilo prijedlog, a kada je UV postavilo Senkić Klapan na mjesto vršiteljice dužnosti, gradski vijećnici opozvali su tadašnje članove Upravnog vijeća i imenovali nove.

U srpnju 2022. godine, novo Upravno vijeće raspisuje novi natječaj koji je poništen prije isteka roka za prijave zato što se nije znala sudbina Znanstvene knjižnice i hoće li ona pripasti Sveučilištu.

Dva mjeseca nakon UV raspisuje treći natječaj na koji je stigla samo jedna prijava, ona Senkić Klapan, a od pet članova UV-a troje je glasalo protiv imenovanja, pa imenovanje Senkić Klapan za ravnateljicu nije niti dospjelo do GV-a.

Osnivačka prava Znanstvene knjižnice su odlukom Gradskog vijeća prenesena na Sveučilište u Zadru u listopadu 2023. godine.

25. lipanj 2024 07:54