StoryEditorOCM
KalelargaVELJAČA PREVRTAČA

Pred nama je tjedan kakav se ne pamti, ko ne podnosi južinu loše mu se piše

Piše L.G/JL
6. veljače 2024. - 11:29

Odgovara li nam ili ne toplina u veljači, njoj ćemo se morati prilagođavati još barem tjedan dana.

Štoviše, osim iznadprosječno visoke temperature zraka, ponegdje čak i rekordne za ovo doba godine, do kraja ovoga tjedna imat ćemo i sve zamjetniju južinu pa se nemojmo iznenaditi bude li oko nas više nego inače razdražljivijih, nestrpljivijih, pa i bolesnijih, prognozira Zoran Vakula za HRT.

Pritom će u sjevernom kopnenom području biti većinom suho, pa i sunčano, a u južnijim krajevima unutrašnjosti te osobito na Jadranu oblačnije, uz povremenu mjestimičnu kišu, do petka uglavnom slabu i u malim količinama. No u nastavku tjedna, uz često jako jugo, ponegdje vjerojatno i s olujnim udarima, i kiša će biti češća, osobito u nedjelju i obilnija.

Uz sve to, stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" upozoravaju i na umjerenu koncentraciju peluda čempresa na srednjem i južnom Jadranu te još više - na visoku koncentraciju peluda lijeske u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, prenosi Jutarnji list.

image
Tonci Plazibat/Cropix

Utorak većinom suh, južina i neuobičajena toplina

Utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti pretežno sunčan, uz slab do umjeren jugozapadni vjetar te temperaturu ujutro od 0 do 5, poslijepodne od 18 do 19 stupnjeva.

I u središnjoj Hrvatskoj znatno toplije nego što je uobičajeno u ovom dijelu veljače, uz prevladavajuće sunčano vrijeme te osjetan jugozapadnjak, u gorju vjerojatno i s olujnim udarima.

Razmjerno vjetrovito i u višim dijelovima Gorskog kotara i Like, dok će u nizinama i na sjevernom Jadranu biti uglavnom slabog do umjerenog jugozapadnog i južnog vjetra, prema jugu i juga. Bit će razmjerno toplo, ali i prevladavajuće oblačno, gdjekad uz slabu kišu, uglavnom na zapadu Istre i maglu.

U Dalmaciji više sunčana vremena, ali i povremeno dosta oblaka iz kojih je moguća gdjekoja kišna kap. Uz slabo do umjereno jugo more će biti uglavnom malo valovito. Jutarnja temperatura zraka od 7 do 10, u unutrašnjosti od -2 do 4, poslijepodnevna pak oko 14, uz more do 17 stupnjeva, piše HRT.

Podjednako razmjerno toplo te ne odviše vjetrovito i valovito i na jugu Hrvatske, uz više oblaka nego danas, pri čemu se ne smije isključiti mogućnost za ponegdje vrlo malo kiše.

I u nastavku tjedna za veljaču iznadprosječno toplo, uz sve izraženiju južinu te i dalje većinom suho i sunčanije u sjevernom kopnenom području, a oblačnije, uz povremenu mjestimičnu, uglavnom slabu kišu, u južnijim krajevima te posebice na Jadranu, ponajviše na sjevernom dijelu. Jugozapadni vjetar i jugo do četvrtka će biti slabi i umjereni, a u petak je sve veća vjerojatnost za često jako jugo, gdjekad na udare i olujno.

26. travanj 2024 16:48