StoryEditorOCM
KalelargaUBIJENO 7 CIVILA

Pravda za djeda Luke Modrića: za ubojstva na području Obrovca 1991. godine podignuta optužnica protiv Željka Badže

Piše Zadarski.hr
5. siječnja 2024. - 10:27

Trideset i dvije godine nakon ubojstva Luke Modrića, djeda poznatog nogometaša Luke Modrića, te još šest civila, protiv osumnjičenog ubojice Željka Badže podignuta je optužnica kojom ga se tereti za zlodjela i ubojstva pod njegovim zapovjedništvom. Optuženi Badža ima 63 godine i već deset godina živi u Australiji, objavio je Jutarnji list.

U optužnici stoji da je Badža bio zapovjednik srpskog specijalnog voda i pripadnik srpskih paravojnih postrojbi 18. prosinca 1991. godine kada je u Zatonu Obrovačkom ubijen djed Luke Modrića. U izjavi jednog od svjedoka, nećaka ubijenog Luke Modrića, navedeno je da je vidio zaustavljanje Land Rovera i policijske „marice” u blizini Luke Modrića koji je čuvao koze, te čuo dovikivanje Lukinom djedu „Ajde vamo” i „Idi naprijed”. Ubrzo je uslijedio rafal iz automatskog oružja, pa još jedan pucanj. Svjedok je navečer saznao da su Luka Modrić i još šestero ljudi ubijeni, a obrovačkim se područjem pronijela vijest da su ubojice pripadnici Specijalnog voda kojima je zapovijedao Željko Badža.

Tužitelji traže da se Badži sudi u odsutnosti, a njegov odvjetnik po službenoj dužnosti Toni Vukičević najavljuje žalbu na optužnicu, a Badžu će braniti nedostatkom dokaza. Vukičević je Jutarnjem listu rekao da svjedoci uopće ne spominju ime Željka Badže niti precizno navode tko je počinitelj zločina. Kada je 2020. godine zadarska policija podnijela kaznenu prijavu protiv Badže, tadašnji osumnjičenik je u prigovoru naveo da niti je bio zapovjednik specijalne jedinice, niti je za zločine u Zatonu Obrovačkom uopće znao.

U prosincu je Željku Badži zbog nedostupnosti hrvatskom pravosuđu određen istražni zatvor.

04. svibanj 2024 12:32