StoryEditorOCM

Povijesni dan za zadarsku bolnicu: pogledajte kako je teretnjak dovezao linearni akcelerator i kako je 5,5 tona težak uređaj spuštan u bunker!

Piše A. V. Š.
4. lipnja 2024. - 21:59

Ulicom Nikole Šubića Zrinskog do zadarske bolnice teretnjak je dovezao dugo iščekivani linearni akcelerator.

Težak 5,5 tona, u dijelovima je, pomoću krana spušten u bunker. Uz aparat je isporučen i dio programa, pa se paralelno s ovom fazom radova odvija i edukacija fizičara, započeta još u ožujku.

„Ovo je uistinu velik dan za našu bolnicu, za naš grad i našu županiju i za sve onkološke bolesnike koji gravitiraju našoj ustanovi. Ugovor o javnoj nabavi 21 akceleratora za 5 KBC-a i zadarsku Opću bolnicu potpisan je 29.siječnja 2024. u Ministarstvu zdravstva. Odmah potom Opća bolnica Zadar uvela je izvođače radova na uređenju bunkera u posao, pa su postavljene instalacije hlađenja samog uređaja i svih prostorija, postavljena su vrata bunkera i temeljna ploča za akcelerator. Zadarska je bolnica tako prva od ukupno šest bolnica, koliko ih je Ugovorom obuhvaćeno, osigurala uvjete za primitak linearnog akceleratora, pa možemo biti itekako zadovoljni.“, kazao je prvi čovjek zadarske bolnice, dr.Željko Čulina.

Kako je izgledao prijevoz dragocjenog tereta, pogledate u nastavku.

24. lipanj 2024 17:22