StoryEditorOCM
KalelargaZABORAVITE GUŽVE

Potpisan ugovor kojim će 17 semafora u Zadru postati pametno, njima će upravljati umjetna inteligencija, a nadzirat će ih Centar za kontrolu prometa

Piše Iva Ivanac
2. veljače 2022. - 13:11
Ivan Ivković iz tvrtke King ICT, gradonačelnik Branko Dukić i  Helena Ličina iz tvrtke Semafor  Luka Gerlanc/Cropix

U Velikoj vijećnici Grada Zadra u srijedu je potpisan ugovor s tvrtkama King ICT i Semafor kojim će Zadar postati jedan od vodećih gradova u Hrvatskoj kada su u pitanju pametni sustavi upravljanja prometom.

Ugovorom vrijednim 9,9 milijuna kuna za "Uspostavu I. faze ITS-a" u sklopu projekta "Razvoj i implementacija ITS-a i rekonstrukcija prometnice s prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u gradu Zadru" zamijenit će se ili ažurirati 17 semafora, ugraditi info displayi i video detektorski sustav, provući optička instalacija, a svi novi novi prometni elementi bit će povezani s Gradskim centrom kontrole prometa koji će se nalaziti u novoj zgradi poduzetničkog inkubatora na Bilom Brigu.

- Grad uređuje ukupno 17 semaforiziranih raskrižja na koje će ugraditi info displeje i video sustav za kontrolu prometa. Sva ta raskrižja bit će povezana u jedan nadzorni sustav kojim će se upravljati iz Gradskog centra za kontrolu prometa koji će biti smješten u prostorima novog Poduzetničkog inkubatora na Bilom brigu. Iako to više ne zvuči kao neka velika mudrost, Zadar je prvi grad u Hrvatskoj koji uvodi ovakav, trenutno najnapredniji, sustav upravljanja prometom. Taj sustav ćemo nastaviti širiti u koncentričnim krugovima i na ostale gradske prometnice, kazao je gradonačelnik Branko Dukić.

Pročelnik za graditeljstvo, Darko Kasap, istaknuo je kako se kroz ovaj projekt vidi strateško planiranje Grada Zadra, a osvrnuo se i na cjelovito prostorno i prometno planiranje u gradu koje će biti znatno unaprijeđeno kada se u potpunosti implementira ITS, odnosno kada se prometom u cijelom gradu bude upravljalo iz jedne kontrolne sobe.

Dodao je kako ovakve sustave planiraju i na svim novim rekonstrukcijama cesta koje će se raditi te kako je konačni cilj Grada smanjenje emisija ugljikova dioksida, izgradnja biciklističkih staza, veća protočnost prometa na svim raskrižjima i mogućnost upravljanja prometa u svakom trenutku.

- Grad smo koji je podložan sezonalnosti i moramo imati mogućnosti balansiranja između zimskog i ljetnog razdoblja i između različitih perioda dana, a s ovakvim ćemo sustavom to moći i raditi, kazao je pročelnik Kasap.

Josip Milić iz odjela za EU fondove kazao je kako je ovaj ugovor jedan od ukupno tri elementa koji se u sklopu projekta "Razvoj i implementacija ITS-a i rekonstrukcija prometnice s prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u gradu Zadru" provodi. Već je proveden element izrade projektne dokumentacije, a u tijeku je rekonstrukcija Tuđmanove ulice.

Predstavnici tvrtke King ICT Ivan Ivković i Matija Mandić govorili su o benefitima uspostave ovakvog sustava kontrole semafora koji počiva na umjetnoj inteligenciji koja će doprinositi prometnoj protočnosti, a istaknuli su i mogućnostima nadogradnje sustava u budućnosti.

03. svibanj 2024 06:49