StoryEditorOCM
KalelargaFOTO & VIDEO REPORT

Pogledajte kako je bilo u Nadinu na 14. Degustaciji mladih vina i maslinovih ulja: donosimo imena šampiona i nagrađenih...

Piše Zadarski.hr
4. prosinca 2022. - 08:57

U subotu je u Nadinu održana 14. tradicionalna manifestacija Degustacija mladih vina i maslinovih ulja, Nadin 2022., na kojoj su dodijeljene nagrade i priznanja najboljim vinarima i maslinarima. 

Šamponi ovogodišnjeg natjecanja su, u konkurenciji crnih mladih vina, OPG Stjepan Vučemilović iz Zadra sa sortom merlot, a u konkurenciji bijelih mladih vina, Vina otoka Paga, sa sortom chardonnay.

Šampionsko maslinovo ulje proizveo je OPG Plastić iz Nadina od sorte oblica.

OPG Plastić je ujedno dobio posebnu nagradu u konkurenciji maslinovih ulja od autohtonih sorti, a za autohtone virske sorte, nagrada je otišla u ruke vinariji Degarra iz Zadra za njihovu maraštinu.

Nagrada za autohtonu crnu vinsku sortu plavina ove godine nije dodijeljena jer je u konkurenciji bilo premalo uzoraka, kazao nam je u ime organizatora predsjednik Udruge vinara i vinogradara Nadin, Tomislav Glavić.

Natjecanje je održano u konkurenciji 174 vina i 98 maslinovih ulja, a osim vinara iz Nadina, Zadarske županije, Dalmacije i drugih dijelova Hrvatske, sudjelovala su i dva vinara iz Hercegovine i Slovenije, čime je manifestacija poprimila međunarodni karakter.

U konkurenciji maslinovih ulja sudjelovali su maslinari iz Dalmacije i Istre.

Degustacija mladih vina i maslinovih ulja u Nadinu održava se povodom dana  Sv. Nikole putnika u organizaciji Udruge vinara i vinogradara Nadin. 

Manifestacija poseban značaj posvećuje autohtonim sortama Maraštini i Plavini koje su bile ocjenjivane posebno, van konkurencije ostalih vina. 

Ocjenjivački i prezentacijski dio same manifestacije organiziran je u suradnji sa stručnim službama kako bi se sve odvijalo na iznimnoj kvalitetnoj razini.  

31. svibanj 2024 22:13