StoryEditorOCM
KalelargaFOTO I VIDEO

Počela konzervatorsko-restauratorska restauracija: Sfingi se vraća stari sjaj!

Piše Grad Zadar
11. ožujka 2022. - 11:53
Zadar, 110322 Zapoceli su radovi na obnovi parka kod Sfinge te same sfinge koja se u njemu nalazi. Radovi su vrijedni gotovo 2 milijuna kuna, a trajati ce do kraja travnja. Na fotografiji: pocetak radova na obnovi parka.Luka Gerlanc/Cropix

Danas je započela konzervatorsko-restauratorska obnova sfinge. Pročelnik za EU fondove Ante Ćurković predstavio je početak tih radova koje će obavljati tvrtka  KVINAR d.o.o. iz Podstrane, koji posjeduju sva potrebna ovlaštenja za rad na kulturnom dobru. Nakon analize stanja, sfinga, koja je prilično oštećena će se vratiti u prvobitno stanje i ponovo dobiti dijelove koji nedostaju, a možda i izvorne boje.  Predviđeni rok izvršenja usluga je 30. travnja 2022. godine. Također, uskoro će početi i obnova ograde i ogradnog zida parka, a do kraja lipnja očekuje se i dovršenje naručene projektne dokumentacije za hortikulturno uređenje cijelog parka, koje će tada biti predstavljeno javnosti. 

Pročelnica za kulturu i sport Dina Bušić naglasila je kako je ovo park koji skriva jednu ljubavnu priču uz teme ljubavi,  mora i vode, te kako je njen odjel zatražio sufinanciranje od Ministarstva kulture i medija za obnovu klupa i špilje koja postoji u parku. Sve je rađeno u suradnji s Mjesnim odborom Brodarica.

Projekt RECOLOR, punog naziva "Reviving and EnhanCing artwOrks and Landscapes Of the adRiatic", provodi se u sklopu programa Interreg Italija – Hrvatska 2014.-2020. Trajanje projekta je ukupno 36 mjeseci s ukupnim proračunom od 2.093.392,00 EUR.

Cilj projekta je poboljšati i unaprijediti turistički potencijal urbanih i prirodnih krajobraza u Hrvatskoj i Italiji, koji često nisu u potpunosti iskorišteni i još nisu uključeni u tradicionalne turističke rute. U ovom cilju udružilo se osam partnera iz Hrvatske i Italije: Veleučilište u Šibeniku, Grad Labin, talijanska regija Emilia Romagna, gradovi Campobasso, Urbania, Cividale del Friuli, Sveučilište u Bologni te konzorcij Montefeltro Sviluppo.

RECOLOR je inovativan u svojoj sposobnosti da se istovremeno bavi i prirodnom i kulturnom baštinom. Projekt promovira relevantne i manje poznate umjetničke radove, kreira specifične itinerere za obilazak postojećih krajolika koji su prikazani na tim radovima, razvija nove turističke ponude i promiče sezonsko prilagođavanje turističkog toka. Na taj način projekt pridonosi diversifikaciji turističkih proizvoda i usluga te poboljšava kvalitetu turističke ponude uz opću viziju održivog i odgovornog turizma.

Odabrana pilot lokacija Grada Zadra je lokacija zadarske sfinge smještene u gradskoj četvrti Brodarica. Osim obnove skulpture sfinge, planira se niz aktivnosti s ciljem valoriziranja lokacije poput izrade internetske stranice, promotivno-edukativnog videa, nove turističke rute s pripadajućom brošurom i drugo.  S obzirom na to da je cilj projekta ujedno i usmjeravanje turističke rute s poluotoka i na druge dijelove grada, koji također obiluju kulturnom baštinom, a ista do sada nije bila dovoljno prepoznata ni valorizirana, naglasak je na obogaćivanju, ne zamjeni tradicionalne turističke rute.

28. travanj 2024 23:39